Kulturdagen er omdrejningspunkt for politiske uenigheder i Hørsholm, men finder igen år sted på Ridebanen.

Kulturdagen er omdrejningspunkt for politiske uenigheder i Hørsholm, men finder igen år sted på Ridebanen. Foto: Fred Jacobsen

Eksperter: Venstres nej til kulturdag er forligsbrud

Venstre-byrådsmedlem nægter aftalebrud og forklarer det med bristede forudsætninger

Af
Fred Jacobsen

Med et snævert flertal på 3-2 har Sport-, fritid- og kulturudvalget (SFKU) besluttet, at der også i år skal være kulturdag på Ridebanen og at der skal afsættes 515.000 kr. til formålet.

Venstres Ann Lindhardt stemte sammen med Liberal Alliances Jakob Nybo nej. Venstre er et af de fire partier bag budgetforliget, derfor er der tale om forligsbrud.

Det er det ifølge professor Bent Greve, Roskilde Universitet, fordi kulturdagen er en del af det budgetforlig, Konservative, Socialdemokratiet, Radikale og Venstre blev enige om i sidste efterår.

Professor Bent Greve, Roskilde Universitet

Professor Bent Greve, Roskilde Universitet

"Uanset hvad man begrunder det med, er det en forudsætning, at man stemmer for," siger Bent Greve til Ugebladet.

Også selv om Venstres medlem i udvalget siger, at der på grund af genopretningsplanen er tale om 'bristede forudsætninger'?

"Man må selvfølgelig gerne sige det. Men man kan ikke komme med sådan noget bagefter. Så er det forligsbrud," fastslår Bent Greve.

Ærlig sag at skifte mening

Chefforsker ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole (DMJX), Roger Buch, er enig i Bent Greves vurdering.

"Det er jo en ærlig sag at skifte holdning når virkeligheden ændrer sig - og det bakkes måske endda op af mange borgere - så er det selvfølgelig forligsbrud," fastslår Roger Buch. Han peger dog også på, at der kun er politiske sanktionsmuligheder.

"Et budgetforlig er en politisk aftale, og den pågældende politiker skal så tåle, at de andre politikere peger fingre ad vedkommende - og at det kan blive sværere at lave aftaler med vedkommende," mener Roger Buch.

Roger Buch, chefforsker på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

Roger Buch, chefforsker på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Foto: Louise Skeldahl

Alternativer til kulturdag

På det seneste møde i SFKU blev udvalget præsenteret for to alternativer til den traditionelle kulturdag på Ridebanen: Et var at holde den i og omkring kulturhus Trommen. Det ville ifølge kommunens administration gøre den noget billigere.

En anden mulighed er at slå den sammen med et andet arrangement, Stafet for Livet. Men vurderingen er, at det vil Ridebanen ikke kunne rumme.

Bristede forudsætninger

Flertallet valgte at holde fast i kulturdagen på Ridebanen. Venstres Ann Lindhardt stemte imod.

"Hørsholm er i en rigtig alvorlig situation, så derfor mener jeg, man skal følge anbefalingen fra Kulturrådet om at sløjfe kulturdagen. De er jo trods alt brugerne. Havde vi pengene, var det noget andet," siger Ann Lindhardt til Ugebladet og tilføjer, at hun foretrækker en foreningsdag frem for en kulturdag til en halv million kroner.

Hun afviser, at der er tale om forligsbrud.

"Nej, der er med genopretningsplanen tale om bristede forudsætninger," forklarer hun og oplyser, at det ikke er noget der specifikt er blevet drøftet i forligskredsen.

V ville have mere

Forud for kommunalbestyrelsens møde 25. februar, hvor genopretningsplanen var på dagsordenen, blev de fire forligspartier enige om, at der skulle findes 1.075.000 kr., der - blandt andet efter ønske fra Venstre - skulle føres tilbage til børne- og skoleområdet og social- og seniorområdet.

En stor del af pengene, 600.000 kr., blev fundet på kulturområdet. Venstre ville dog også have de 500.000 kr. med, som der er i budgetforliget er reserveret til kulturdagen. Det blev der sagt nej til.

"Vi var enige om, at vi ikke ville genåbne budgetforhandlingerne," fortæller Nadja Maria Hageskov om forløbet op til den 25. februar.

Dårlig stemning

Der var dårlig stemning på kommunalbestyrelsesmødet, fordi Venstre - overraskende for alle - vendte tilbage og alligevel ikke ville stemme for genopretningsplanen. De fem V-folk undlod at stemme, mens Dansk Folkeparti og Liberal Alliance stemte imod.

Budgetaftalen er baggrund for at kommunens administration har udarbejdet til den traditionelle kulturdag. Og under alle omstændigheder bliver det ifølge Nadja Maria Hageskov en kulturdag, i hvilken man kan aflæse kommunens økonomiske situation. Det er således ikke givet, at de 515.000 kr., der er afsat til det, også bliver brugt.

"Vi har bedt administrationen om at lave en kulturdag, så vi får mest muligt for pengene. Det bliver som vi plejer, men der kan være ting, vi ikke skal gøre på samme måde," siger udvalgsformanden og peger blandt andet på, at der skal udvises fornuft med at booke musiknavnet.

Publiceret 07 May 2019 09:45