Ejnar Pedersen bladrer i de mange scrapbøger, der bevidner hans store livsværk. Foto: Pia Haabegaard

Ejnar Pedersen bladrer i de mange scrapbøger, der bevidner hans store livsværk. Foto: Pia Haabegaard

400 stole til dronningen og en kiste til Ejnar

Snedkermester Ejnar Pedersen, 96, er klar til at levere de nye stole til Riddersalen på Christiansborg

Af
Pia Haabegaard

96 år er ingen alder, i hvert fald ikke, når man er snedkermester Ejnar Pedersen, Hørsholm.

Han har allerede store planer for sin 100 års fødselsdag, og så har han da også lige fået snedkereret sin kiste – selv om den får lov at vente en rum tid endnu.

Netop nu er hans livsværk, PP Møbler i Allerød, i fuld gang med at færdiggøre 400 taffelstole til Riddersalen på Christiansborg, hvor dronning Margrethe holder sine store, officielle fester.

Aktiv på værkstedet

I dag drives hans berømte kvalitets-snedkeri videre af sønnen Søren Holst Pedersen og sønnesønnen Kasper Holst Pedersen.

Men Ejnar Pedersen har stadig sin gang i snedkeriet flere gange om ugen, og det er ham, der kan tage æren for de nye stole til dronningen.

Jeg opdagede, at de nuværende stole i Riddersalen var noget frygteligt makværk

”Jeg havde i mange år min daglige gang på Christiansborg, fordi vi fremstillede designermøbler til ministerkontorerne og mange andre værelser.

Jeg opdagede, at de nuværende stole i Riddersalen var noget frygteligt makværk på trods af, at vi havde så mange dygtige møbelarkitekter. Stolene var fremstillet i udlandet og havde slet ikke en standard, der levede op til salen. Så for 30 år siden begyndte jeg mit lobbyarbejde med at tænke på nye stole til salen”, fortæller Ejnar Pedersen.

Dronning Margrethe har været med til at sætte sit præg på taffelstolene. Hun har bl.a. valgt, at sæderne skal fremstilles i bordeaux gjorde. Foto: Pia Haabegaard

Dronning Margrethe har været med til at sætte sit præg på taffelstolene. Hun har bl.a. valgt, at sæderne skal fremstilles i bordeaux gjorde. Foto: Pia Haabegaard

Brænd dem!

Og han stod ikke alene med sin utilfredshed med stolene, der mest af alt ligner guldmalede udlejningsstole.

”En dag kom jeg slæbende med en af stolene, og så mødte jeg Svend Auken, der spurgte, hvad jeg lavede med den. Så sagde jeg, at den skulle brændes. Det blev han meget begejstret for”, ler Ejnar Pedersen, der også kan berette, at stolene ved et par lejligheder ligefrem har givet efter for gæsterne og er braset sammen.

Blandt andre for Bertel Haarder, som ved en middag hos dronningen måtte hjælpes op af Svend Auken.

Da Ejnar Pedersen gik på pension, fik hans planer om nye taffelstole luft under vingerne. Han tog initiativ til en international designkonkurrence om de nye stole, men på trods af 91 indsendte forslag, var der ingen, der levede op til forventningerne.

”Så tegnede jeg en stoleryg, som jeg gav til arkitekt Søren Ulrik Petersen, der på det grundlag skabte taffelstolen”, siger Ejnar Pedersen.

Margrethes præg

Men selvfølgelig har den design- og kunstinteresserede dronning Margrethe også været med ind over.

Hun fik snedkeriet til at gøre ryggen højere, og så besluttede hun, at stolen skulle males i en lys grå farve med guldmonogram og bladguld i ryggen. Endelig har hun også valgt, at sæderne skal fremstilles af bordeaux gjorde.

Og de ændringer er Ejnar Pedersen glad for, da stolen skal falde ind i den store Riddersal med mange farver og indtryk.

Snedkermester Ejnar Pedersen med sønnesønnen Kasper Holst Pedersen, der er med til at drive virksomheden. Foto: Pia Haabegaard

Snedkermester Ejnar Pedersen med sønnesønnen Kasper Holst Pedersen, der er med til at drive virksomheden. Foto: Pia Haabegaard

Stor møbelkunst

Taffelstolen er kronen på værket i Ejnar Pedersens lange liv med møbelarkitektur.

Han har arbejdet sammen med alle de store arkitektkoryfæer som Finn Juhl, Poul Kjærholm, Nanna og Jørgen Ditzel, Hans Dissing, Ole Gjerløv Knudsen, Jørgen Høj, Mogens Koch, Vilhelm Wohlert

og Knud Holscher.

Men mest af alle med Hans J. Wegner, som han har samarbejdet med omkring utallige møbler.

Der er kun ganske få dygtige værksteder tilbage her i Danmark. Det er en stor katastrofe

I dag fremstiller virksomheden et utal af Hans J. Wegners møbler.

Snedkeriet leverer møbler til hele verden, og Ejnar Pedersen har været med kongehuset et par gange til handelsfremstød i udlandet, så dronningen er bestemt ikke ubekendt med sin leverandør af taffelstolene.

Sjælden kvalitet

Det er intet mindre end 65 år siden, Ejnar Pedersen startede PP Møbler sammen med sin storebror, Lars Peder Pedersen.

Han er selv uddannet snedker hos snedkermester Søren Willadsen i fødebyen Vejen og blev videreuddannet ved snedkermester A.J. Iversen i København, der havde Danmarks bedste snedkerværksted på den tid.

Og den kvalitet, han blev opdraget med under sin uddannelse, har han taget med sig gennem alle årene med PP Møbler.

Snedkeriet kom hurtigt godt fra start, og Ejnar Pedersens mangeårige samarbejde med Danmarks mange store møbelarkitekter skyldes ikke mindst, at han aldrig er gået på kompromis med kvaliteten.

"Der er kun ganske få dygtige værksteder tilbage her i Danmark. Det er en stor katastrofe, at det verdenskendte danske håndværk går til spilde. Mange møbler bliver præfabrikeret i Polen og Kina, og det er slet ikke samme kvalitet”, siger han.

"Vi mangler uddannelsessteder for nye snedkere. Håndværket skal udføres på værksteder og ikke

kun på tekniske skoler".

Ud til hele verden

Ejnar Pedersens fantastiske liv og bedrifter inden for møbelkunst blev i 2014 hædret, da Gyldendal udgav bogen ’Håndværk og livsværk’, fortalt til journalist og forfatter Samuel Rachlin.

Bogen på dansk er udsolgt fra forlaget, men er nu udkommet i en engelsk udgave, ’A life well craftet’, fordi interessen for Ejnar Pedersens virke er så stor i udlandet.

Vi har ansat folk fra hele verden og flere med handicap

I bogen er der i øvrigt tilføjet et nyt efterskrift, der beretter om hans enestående arbejde med dronningens nye taffelstole.

Snedkeriet bugner af designermøbler. Dette er blot et meget lille udpluk. Foto: Pia Haabegaard

Snedkeriet bugner af designermøbler. Dette er blot et meget lille udpluk. Foto: Pia Haabegaard

Plads til alle

Ejnar Pedersen har ikke kun været en foregangsmand inden for dansk snedkerkunst. Han går også meget op i, at hans virksomhed skal være en god og inkluderende arbejdsplads med en familiær stemning.

”Jeg har altid givet samme løn til alle snedkere, selv om der er meget dygtige snedkere og så dem, der lige er startet og senere bliver meget dygtige. Vi afholder også fest, når en lærling får sit svendebrev.

Jeg ser sådan på det, at når vi kræver kvalitet, så skal snedkerne også have kvalitet. Vi har ansat folk fra hele verden og flere med handicap, siger Ejnar Pedersen, der bestemt også forkæler de 54 medarbejdere i frokoststuen. De kan hver dag nyde deres frokost i lækre Wegner-stole, som selvfølgelig er fremstillet på værkstedet.

Stor kærlighed

Ejnar Pedersen har ikke bare haft et rigt liv i møbelklassikernes tjeneste. Han har også været så heldig at opleve den store kærlighed flere gange.

Hans første kone fik han sin datter og søn med – det er sønnen, Søren Holst Pedersen, der driver virksomheden i dag sammen med sin søn, Kasper. Og om nogle år er det Ejnars sønnesøn, Kasper Holst Pedersen, som overtager.

Desværre blev Ejnars kone kun 45 år, men senere fandt han kærligheden på ny med arkitekt og professor Hanne Kjærholm, der var enke efter arkitekt Poul Kjærholm. De nåede at få 28 år sammen i deres villa på Strandvejen i Rungsted, før hun døde.

I dag bor Ejnar Pedersen i en lejlighed i Dianas Have i Hørsholm, hvor han hygger med familie og

venner – når han altså ikke lige inspicerer snedkeriet i Allerød!

Kisten er klar

Og så tilbage til Ejnar Pedersens kiste. Hvorfor har han allerede fået lavet sin kiste, når han nu ser frem til sin 100 års fødselsdag?

”Jamen, det er fordi, der væltede et fyrretræ på snedkerværkstedets grund under en storm. Jeg havde selv plantet det træ for mange år siden, og så syntes jeg, at det var passende at få lavet en kiste af træet”, fortæller Ejnar Pedersen.

Til beroligelse for hans mange fans kan det dog tilføjes, at kisten er emballeret og godt gemt af vejen på lageret – der venter jo lige en rund fødselsdag rundt om hjørnet!

Publiceret 12 May 2019 10:00