Hørsholm Bibliotek kan først slippe ud af plastikposeaftalen i september 2022.

Hørsholm Bibliotek kan først slippe ud af plastikposeaftalen i september 2022. Arkivfoto

Hørsholm hænger på plastikposerne til 2022

Biblioteket udlever årligt 15.000 gratis plastikposer mens andre tager penge for dem. Det skal stoppes, mener biblioteksleder

Af
Fred Jacobsen

Hørsholm Bibliotek har de seneste mange år hvert år langet ca. 15.000 plastikposer over disken til bibliotekets brugere. Det skal stoppes nu, mener biblioteket og bakkes op af Sport-, fritid- og kulturudvalget (SFKU). Det betyder, at aftalen med Dansk Biblioteks Reklame, der leverer plastikposerne, skal opsiges.

Det sker blandt andet, fordi bibliotekets brugere selv er begyndt at undre sig over, at de kan få bøgerne med hjem i en gratis plastikpose, mens butikkerne for længst er begyndt at tage penge for dem. Det er også en adfærd, bibliotekets leder, Marianne Wulff, selv har lagt mærke til.

Miljøhensyn

"Det kan vi ikke være bekendt. Og så er der også et et hensyn til miljøet," siger Marianne Wulff til Ugebladet. Hun ville derfor gerne hurtigt ud af aftalen. Det er dog ikke så nemt:

Hørsholm Kommune er bundet af en aftale med Dansk Biblioteks Reklame, som er uopsigelig i fem år. Ikke nok med det: Kommunens forvaltning kan ikke bare ringe eller skrive til Dansk Biblioteks Reklamer og meddele, at samarbejdet skal stoppe. Det er nemlig også en del af kontrakten, at kommunalbestyrelsen skal beslutte det.

Det kan vi ikke være bekendt

Alt det betyder, at Hørsholm Kommune først kan komme ud af plastikaftalen, når - eller hvis - kommunalbestyrelsen på sit næste møde sidst i maj tilslutter sig SFKU's indstilling. Og på grund af den lange opsigelsesfrist kan Hørsholm Bibliotek tidligst blive plastikposefri i september 2022. Frem til da er biblioteket faktisk forpligtet til at udlevere plastikposerne, oplyser centerchef Henrik Duus Rosengreen.

Mærkværdig aftale

"Vi er bundet af aftalen og skal leve op til vores forpligtelser," siger Rosengreen. Han tøver ikke med at kalde aftalen "mærkværdig".

"Men den kan jo have været fornuftig en gang," tilføjer centerchefen om plastikposeaftalen, der blev indgået i 2007.

Genbrugsposer

Når Hørsholm Bibliotek om godt tre år bliver plastikposefri, vil brugerne dog fortsat få tilbudt noget, som de kan børe bøgerne hjem i. Løsningen er genbrugsposer af stof.

"Og måske," siger biblioteksleder Marianne Wulff, "kan det også være, vi tilbyder vores brugere, at de kan købe en af vores sorte stofposer."

Økonomisk betyder det ikke noget for biblioteket at komme ud af aftalen - nærmere tværtimod, fortæller Marianne Wulff.

"Vi betaler 12.000 om året for vores tryk på posen. De penge kan vi spare," siger hun til Ugebladet.

Publiceret 14 May 2019 08:30