Den sidste selfie: Pernille Schnoors sidste arbejdsdag i Folketinget med Venstres Jane Heitmann og sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V).

Den sidste selfie: Pernille Schnoors sidste arbejdsdag i Folketinget med Venstres Jane Heitmann og sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V). Foto: Privat

Efter fire år på Christiansborg:

Du kan være partisoldat eller idealist

Hørsholms Pernille Schnoor siger farvel til 'Borgen' og vil starte tænketank om trivsel

Af
Fred Jacobsen

Hun var i salen, da statsministeren tirsdag 7. maj udskrev valg til Folketinget. Og synes det var et stort øjeblik.

Stort var det også at få et brev fra Folketingets formand, der slutter sådan her: "At være folketingsmedlem er et vigtigt og betydningsfult hverv, som fortjener anerkendelse. Jeg vil derfor gerne på Præsidiets vegne sige dig mange tak for dit arbejde i folkestyrets tjeneste. Med venlig hilsen, Pia Kjærsgaard."

For mens massevis af kandidater nu styrter rundt i et hektisk væddeløb for at kapre stemmer til sig selv og deres partier, markede Lars Løkke Rasmussens udskrivelse af folketingsvalg til grundlovsdag 5. juni et sporskifte for Pernille Schnoor fra Hørsholm. Og et farvel til Christiansborg, der i fire år har været hendes arbejdsplads. Først for Socialdemokraterne, siden Alternativet.

Og den 52-årige politiker bliver ramt af den vemod, Pia Kjærsgaard også skriver om i sit takkebrev. Hun skriver, at Folketinget er en helt særlig arbejdsplads, og uanset, man kun har været der i én valgperiode eller mange år, kan det være svært at forlade den.

"Afskeden med Folketinget kan derfor også være vemodig, selv om den i dit tilfælde sker efter nøje omtanke," hedder det blandt andet i formandens brev.

"Det er vemodigt," siger Pernille Schnoor, "det er jo min identitet. Og nu skal jeg have en anden."

Partisoldat eller idealist

Pernille Schnoor blev valgt til Folketinget ved valget 15. juni 2015 og har besluttet ikke at genopstille, og har indvilget i at dele ud nogle af de erfaringer, hun har gjort sig de seneste fire år.

Du bliver lynhurtig en del af spillet. Og du kan blive god til det

Et råd er, at man skal være bevidst om sin rolle: Vil du være partisoldat eller idealist.

"Partisoldaten tænker politisk langsigtet og på sin karriere. Betingelserne for idealisten er svære. Der er simpelt hen så meget rugbrødsarbejde, der skal laves, og så meget fokus på konflikt og positionering, at det er svært at få plads til idelister," fortæller Pernille Schnoor.

Det er et spil

På spørgsmålet, hvad hun er glad for efter de fire år, siger Pernille Schnoor: "At jeg er kommet levende ud af det. Som et helt menneske," og forklarer med citatet "du bliver kynisk eller knækker", hvad det er for et miljø, man skal forberede sig på. Hun mener, at det er integritet og evnen og modet til at sige fra, der har gjort, at hun føler, at hun er kommet så godt ud af det.

"Du skal have mod til at sige fra. Over for journalister, der vil noget, du ikke selv vil. Og til at sige fra over for uanstændighed. Tonen kan være rigtig hård og meget er spil for galleriet," fortæller hun og når til det næste råd:

"Du bliver lynhurtig en del af spillet. Og du kan blive god til det. Jeg kunne være blevet god til det, men ville ikke. Så man skal gøre op med sig selv, hvad man vil, " siger hun og kommer med endnu et citat - fra Winston Churchill:

Politik er næsten lige så spændende som krig, og en del mere farlig. I krig kan du kun blive slået ihjel én gang, men i politik kan det ske mange gange

Mangel på respekt

Hun har i løbet af sin tid som folketingspolitiker oplevet en mangel på respekt over for for politikere. At rigtig manmge ikke giver udtryk for, at medlemmerne udfører et "vigtigt og betydningsfuldt hverv", som det udtrykkes af Folketingets formand. Pernille Schnoor oplever dette som et dansk fænomen.

"Jeg er medlem af IPU (Inter Parlamentarian Union), en sammenslutning af internationale parlamentarikere. Når jeg møder parlamentarikere fra udlandet, møder jeg langt mere højtidelighed og respekt end herhjemme. Her handler det meget om konflikt og at vi er en børnehave. Det smitter af i befolkningens opfattelse," siger hun og peger på, at pressen har et stort ansvar for, at billedet er sådan.

Den vigtige forberedelse

Den grundige forberedelse er en anden vigtig ting, nyslåede folketingspolitikere skal forholde sig til.

"Forbered dig uanset hvad. Ikke på indstuderede sætninger, så bliver det papegøjesprog. Men på fakta, holdninger og meninger. Jeg bruger sagtens to timer på at forberede et interview på fire minutter," lyder det gode råd.

Et privilegium

Pernille Schnoor kalder det et privilegium at have haft Christiansborg som en daglig arbejdsplads.

"Et kæmpe privilegium. De fysiske rammer og i en omgivelse, hvor det emmer af historie og af magtens rum. Arbejdet er meget intenst pakket, så det føles som ti års arbejde," lyder det fra Pernille Schnoor, der nu vil bruge sine kræfter på at oprette en tænketank for trivsel.

Ny tænketank

"Så jeg vil fortsat arbejde politisk, men ikke partipolitisk, " siger hun og oplyser, at det nye projekt blandt andet skal beskæftige sig med fænomenet ensomhed.

"Halvdelen af vores plejekrævende ældre føler sig uønsket alene. Det er helt utilstedeligt, at det er så menge," siger hun og glæder sig nu til, at at arbejde med det, "jeg hele tiden har arbejdet for, nu bare ikke partipolitisk.

Blå Bog

Pernille Schnoor, 52 år, bor i Hørsholm, to sønner Emil på 24 år og Theodor på 12 år.

Folketingsmedlem siden 15. juni 2015 for Socialdemokratiet (Helsingørkredsen), fra 24. apr. 2016 for Alternativet.

Medlem af Hørsholm Kommunalbestyrelse fra 2009-2015, hvor hun blandt andet var formand for Børne- og skoleudvalget.

Ph.d., Copenhagen Business School 2000- 2004.

Cand.comm., Roskilde Universitet 1988-1994.

Publiceret 15 May 2019 09:30