Siden kommunalvalget i 2017 har Hørsholms økonomi ikke udviklet sig i den retning, hverken Venstres Annette Wiencken eller borgmester Morten Slotved (K) havde troet.

Luften mellem Venstres Annette Wiencken og borgmester Morten Slotved (K) er blevet noget køligere oven på forhandlingerne om genopretningsplanen. Arkivfoto

Slotved slår i bordet:

Mindre indflydelse til upålidelige Venstre

Borgmester kræver et budget i balance af partierne for at de kan være med ved bordet

Af
Fred Jacobsen

Står det til borgmester Morten Slotved (K), får det andet store borgerlige parti, Venstre, ikke samme indflydelse på næste års budget som partiet har fået i år.

"Jeg bliver nødt til at spørge mig selv, om vi kan give indflydelse til et parti, der ikke overholder aftaler. Og om borgerne i Hørsholm er tjent med det," siger Slotved til Ugebladet forud for årets budgetforhandlinger, der for alvor begynder med byrådets augustkonference. Her begynder kommunalbestyrelsen konkret at tage stilling til, hvordan de konkret vil håndtere budgetreduktioner på voldsomme 60 millioner kroner.

Nyt forhandlingsforløb

Borgmesteren lægger på baggrund af erfaringer fra forhandlingerne om genopretningsplanen op til et anderledes og mere kontant forhandlingsforløb.

"For det første skal jeg have nogle klare meldinger på, hvad man kan stole på. Og så er det min plan, at hvert parti skal møde op med et budget i balance. Og så tager vi den derfra," lyder borgmesterens udmelding.

Morten Slotveds manglende tillid til Venstres evne som aftalepart kan blandt andet føres tilbage til forhandlingerne om den aktuelle genopretningsplan, hvor budgetforligspartierne Konservative, Venstre, Socialdemokratiet og Radikale på Venstres foranledning blev enige om at finde yderligere godt en million kroner til børn og ældre. Venstre ville have mere - blandt andet 515.000 kr, der i budgettet var afsat til kulturdagen. Men her satte de øvrige forligspartier hælene.

Aftalen om de 1.075.000 kr. blev konfirmeret i økonomiudvalget, men da den skulle stemmes hjem i kommunalbestyrelsen 25. februar, var det blandt andet uden Venstre, hvis fem medlemmer undlod at stemme, mens DF og LA stemte imod.

Det var de blanke Venstre-stemmer, der fik Slotved og de to andre forligspartier, Socialdemokratiet og Radikale, op i det røde felt. Og der er andre oplevelser, der gør, at Slotved nu ønsker et andet forløb.

"Det hænger eksempelvis slet ikke sammen, at Venstres med den ene hånd vil spare en halv million kroner på kulturdagen og med den anden vil bruge 1,1 millioner på Visit Nordsjælland," tilføjer Morten Slotved.

Uretfærdigt og ærgerligt

Venstres gruppeformand Annette Wiencken finder det både "uretfærdige og ærgerligt", hvis "den blanke på genopretningsplanen" skulle få borgmesteren til at sætte Venstre stolen for døren.

"Dybest set har vi jo et godt samarbejde, og der er flere lighedspunkter end uenigheder," siger hun og fastslår, at Venstre endte med at stemme blank for ikke at obstruere. Og gentager tidligere udmeldinger om, at partiet fik sat et godt og tilfredsstillende aftryk på budget 2019.

Gruppeformanden bekræfter i øvrigt forløbet forud for kommunalbestyrelsens behandling af genopretningsplanen og afviser ikke, at Venstres senere nej i Sport-, fritid- og kulturudvalget til kulturdagen kan betragtes som et forligsbrud, som blandt andet to eksperter forleden påpegede i Ugebladet.

En kompliceret sag

"Man kan diskutere, om det var forligsbrud. 515.000 kr. (kulturdagens budget) redder ikke noget, og vi skal i sådan en situation vende hver en sten. Forudsætningerne er bristet, og derfor mener jeg, at man godt kan se genopretningsplanen som en åbning af budgettet. Og vi mener heller ikke, at de besparelser, der blev vundet på kulturområdet var substantielle besparelser, men at pengene blev taget af nogle puljer. Det er en kompliceret sag," tilføjer partiets gruppeformand.

Publiceret 28 May 2019 07:15