Per Frost Henriksen er klar til Christiansborg. Foto: Peter Mailand

Per Frost Henriksen er klar til Christiansborg. Foto: Peter Mailand

Per Frost Henriksen:

Vi skal have styr på skat og udligning

De klassiske socialdemokratiske værdier skal i højsædet, mener Per Frost Henriksen, der er klar til at skifte byrådet ud med Christiansborg

Af
Peter Mailand

Bedre normeringer i børneinstitutioner, udligningsordningen skal ændres og SKAT skal genoprettes - og så skal der mere lokal politi på gaden. Det er bare et lille udpluk af de mærkesager som socialdemokraten Per Frost Henriksen går til folketingsvalg på.

For i en alder af 60 år er han nu klar til at skifte kommunalpolitik ud med landspolitik.

"Hvis jeg bliver valgt ind, så regner jeg med, at få 12 gode år på tinge," siger han med et stort smil.

Det er dog stadig de gamle Socialdemokratiske dyder som omfordeling af ressourcerne til velfærd, lighed, retfærdighed, medmenneskelighed, ordentlighed og at et bredt samarbejde og en god tone giver resultater, han har med i bagagen.

Selv om Per Frost Henriksen vil arbejde for at omfordele landets ressourcer, så skal det ikke ske efter den nuværende udligningsordning.

"Det kan ikke være rigtigt, at familier i Nordsjælland skal betale så meget til udligningsordningen, for når man ser på rådighedsbeløbet, er det jo helt skævt. Min nordjyske kollega sagde det ligeud: Hvis man flytter fra Nordsjælland til Nordjylland, får man et rådighedsbeløb, der er 96.000 kr. kroner højere. Det skal laves om," siger han.

"Som jeg plejer at sige: Vi har bygget rigtig mange idræts- og svømmehaller - de står bare i Jylland," siger han.

Skat skal genoprettes

Per Frost Henriksen, der er uddannet revisor og har rødder i fagbevægelsen, vil også have styr på skattesystemet.

Vi skal have styr på indtægterne. Vi skal have SKAT tilbage til kommunerne. Det var en fejl at skære så dybt i skat

"Vi skal have styr på indtægterne. Vi skal have SKAT tilbage til kommunerne. Normalt siger jeg ikke, at det var bedre i gamle dage. Men lige med hensyn til SKAT, så gør jeg. Det var en fejl at skære så dybt i skat," siger han.

Per Frost Henriksen mener også, at der skal ansættes flere lokale betjente, det skaber tryghed. Lokale betjente der tager sig af almindelig ro og orden, indbrud og bekæmpelse af den narkokriminalitet, der er tæt på os.

"Når jeg ser på, hvor mange opgaver politiet skal løse, så løber de for stærkt nu. Der skal flere lokale betjente på gaden - og her snakker jeg mennesker og ikke mursten," understreger han.

Væk med servicerammen

Som garvet lokalpolitiker gennem 28 år, mener Per Frost Henriksen, også at kommunerne skal have mere selvbestemmelse. Derfor vil han afskaffe den såkaldte 'rammeaftale' med Kommunernes Landsforening, der sætter et loft på, hvor meget kommunerne må bruge på service- og anlægsopgaver. Som det er i dag må kommunerne ikke bruge mere end aftalt i rammeaftalen.

Bruger kommunerne mere end det aftalte beløb, modregnes det krone for krone i bloktilskuddet til kommunerne.

Et eksempel på, hvordan servicerammen rammer kommunerne er normeringen i daginstitutionerne.

Her viser en undersøgelse fra BUPL-Nordsjælland, at det ikke er usædvanligt, at én pædagog i perioder, er alene med op mod 18 børnehavebørn.

Selv om Fredensborg Kommune i dag har mere end 200 millioner kroner i kommunekassen, og Per Frost Henriksen gerne vil ansætte flere pædagoger, så kan byrådet ikke bruge penge på flere pædagoger, på grund af servicerammen.

Det skal laves om, mener Per Frost.

"Væk med servicerammen - og giv det kommunale selvstyre tilbage til kommunerne," siger han.

Sagen har fået en gruppe forældre i Fredensborg til at kræve minimumsnormeringer i daginstitutionerne, men det advarer Per Frost Henriksen imod.

"Vi skal have fokus på bedre normeringer, ikke på laveste fællesnævner. Jeg mener, at normeringen i daginstitutioner skal op og jeg vil gerne diskutere serviceniveauet. Men vi skal ikke have minimumsnormeringer, for så ender vi bare som Frederiksberg, der har indført en minimumsnormering som er lavere, end den normering vi har i Fredensborg," siger han.

For Per Frost Henriksen handler det om at skabe rammerne så alle kan få en god start på livet og gode muligheder for at uddanne sig.

Gode dagtilbud er vigtigt

"Et godt liv starter med et godt børneliv og gode dagtilbud gør især en forskel for udsatte børn og er en nøgle til at bryde negativ social arv. Derfor skal vi styrke dagtilbuddenes helt tidlige indsats for alle børn. Det starter fra de vigtige første 1000 dage og fortsætter, til ungdomsuddannelsen er færdig," siger han.

Per Frost Henriksen vil også kæmpe for at få genoprettet uddannelsessystemet, som han mener er blevet udsultet, igennem alt for mange år.

"Besparelserne på gymnasierne og erhvervsuddannelserne, der hvert år skal skære to procent i budgettet, skal stoppes. De har for længst nået smertegrænsen. Og vi skal have fjernet uddannelsesloftet på universiteterne," siger han.

Per Frost Henriksen vil også slå et slag for foreningslivet.

"Jeg er jo foreningsmand, og når jeg ser på, hvilken opgave de frivillige hver dag løfter og hvilke fællesskaber de skaber, så mener jeg, at de skal have de bedste rammer for det arbejde," siger han til slut.

Publiceret 03 June 2019 07:27