Biblioteksleder Marianne Wulff (yv.) og formand for Sport-, fritid- og kulturudvalget, Nadja Hageskov (K), glæder sig over, at Hørsholm Bibliotek har tilpasset sig tidens forandringer og den digitale bølge.

Biblioteksleder Marianne Wulff (yv.) og formand for Sport-, fritid- og kulturudvalget, Nadja Hageskov (K), glæder sig over, at Hørsholm Bibliotek har tilpasset sig tidens forandringer og den digitale bølge. Foto: Morten Timm

Hørsholm Bibliotek vil være byens hjerte i en digital tidsalder

Uden så mange måske har bemærket det har Hørsholm Bibliotek stille og roligt indrettet sig på en fremtid med nye litterære indgange og muligheder

Af
Morten Timm

Rygterne om bibliotekets snarlige død eller bare henslumret til et støvet antikvariat er stærkt overdrevne.

Sådan kunne det velkendte Mark Twain-citat godt lyde i en ny omskrivning. I hvert fald når det gælder Hørsholm Bibliotek, som i det sidste års tid har gennemgået en stille forvandling for i højere grad at være tunet ind på fremtiden og den digitale tidsalder.

"Hvis man ikke skulle have bemærket det, så lever vi faktisk i bedste velgående og har nu rustet os til fremtiden," siger biblioteksleder Marianne Wulff til Ugebladet.

Sammen med sit personale har hun igangsat den proces - bygget på en lang række brugerundersøgelser - der skal fremtidssikre det lokale bibliotek og fastholde det som en attraktivt kulturinstitution og et samlingssted for borgerne i Hørsholm.

Anden måde at formidle

Fornylig blev 'Fremtidens Bibliotek - udviklingsplan for Hørsholm Bibliotek' præsenteret for byrådet. En plan der kan koges ind til tre fokusområder: Biblioteket 'i en digital tidsalder', som 'Litteraturhus' og 'Byens hjerte'.

Der sker noget på alle moderne platforme, og litteraturen skal formidles på en anden måde i dag. Det handler ikke længere om hyldemeter af bøger

Skabt ud fra hvad borgerne har ønsket, at biblioteket skal rumme, og ud fra den strategi om det gode liv - fra vugge til krukke - i Hørsholm, herunder børns læring.

"Vi har måtte vælge noget ud, som vi kan koncentrere os om og fokusere på, for vi kan ikke brede os over det hele. Samtidig skal vi også bruge pengene mest fornuftigt," oplyser Marianne Wulff og forklarer videre:

"Der sker noget på alle moderne platforme, og litteraturen skal formidles på en anden måde i dag. Det handler ikke længere om hyldemeter af bøger".

Nu er der både e-bøger, sms-noveller, filmstriben, digitale materialer og andre netbaserede tjenester og tilbud. 25 procent af materialebudgettet går i dag til de digitale indkøb, og den andel øges formentlig i de kommende år.

Færre bestsellere

Arrangementer som guidet fælleslæsning, dokumentar-mandage, livestreamede foredrag og populære quizaftener er andre tiltag, som stille og roligt er sat i søen over det sidste år med det mål at gøre biblioteket til byens demokratiske samlingssted, som det udtrykkes i planen.

"Vi oplever, at det er noget borgerne har taget godt imod, og vi har noteret os, at der kommer flere mænd," siger Marianne Wulff.

Dertil kommer læsekredse og et fokus på de tætte samarbejder med skoler, institutioner og foreninger og andre frivillige grupper, der er ivrige brugere af bibliotekets mange mødefaciliteter.

"Det er i højere grad nu en balance mellem de fysiske materialer og de digitale tilbud. Samt have de rigtige værktøjer, så børnene også får lyst til at læse".

Lederen af Hørsholm Bibliotek afviser dog, at bøgerne er på vej ud - faktisk steg det fysiske udlån i 2018 med en procent - men det er klart, at et stramt materialebudget har konsekvenser.

"Vi har ikke længere have råd til at købe samme antal eksemplarer af bestsellere. Det betyder længere ventetid på de populære titler, men det er vi nødt til for at få bredden på bogområdet med," understreger Marianne Wulff.

Skåret to millioner

Hele øvelsen har biblioteket skulle udføre i en periode, hvor deres budget over få år er skåret med hele to millioner kroner og har resulteret i færre ansatte og færre penge til indkøb.

At bibliotekslederen slet ikke piber, skyldes på ingen måde, at hun til mødet med Ugebladet sidder overfor sin politiske chef, Nadja Maria Hageskov (K), formand for Sport-, kultur- og fritidsudvalget, men snarere den kendsgerning, at hun efter tre årtier på Hørsholm Bibliotek ved, at det bare er et vilkår. Hvad enten hun vil det eller ej.

Marianne Wulff udtrykker taknemmelig over at have et dygtigt og engageret personale, der tæller i dag 14-15 medarbejdere. Mindre end en tredjedel af, hvad der var, da hun startede i slut 80'erne.

Det er blevet det levende hus, som vi drømte om, da vi byggede det om

Nadja Hageskov er da heller ikke stolt ved de besparelser, som er trukket ned over Hørsholm Bibliotek, men hun kan se og mærke, at huset lever og ånder alligevel. At personalet er engageret, og der faktisk er en stigning i besøgstallet med fire procent. Den selvbetjente åbningstid er tilmed øget til kl. 23.

"Det er blevet det levende hus, som vi drømte om, da vi byggede det om," siger Nadja M. Hageskov anerkendende.

Med udviklingsplanen tror hun fuldt og fast på, at biblioteket kan følge med ind i fremtiden - og det i den fælles opfattelse som byens hjerte - fortsat være et vigtigt samlingspunkt i en mere sammensmeltet symbiose med Trommen og Café Bøf & Bolle, som nu er rigtig godt integreret i kulturhuset og dets aktiviteter.

FAKTA

Som byens hjerte vil Hørsholm Bibliotek:

Tilbyde både kendte og nye kulturtilbud. Udvikle og eksperimentere med de fysiske rammer, så biblioteket bliver et inviterende rum og et naturligt mødested for alle. Fortsætte det gode samarbejde med lokale ildsjæle, foreninger, frivillige og institutioner.

Som litteraturhus vil Hørsholm Bibliotek:

Udvikle og eksperimentere med nye formidlingsformer og tilbyde arrangementer i forskellige formater, understøtte og udvikle den stærke materialesamling samt fremme den bedste litteratuformidling overhovedet.

I den digitale tidsalder vil Hørsholm Bibliotek:

Udvikle og eksperimentere med nye formidlingsformer, tilbyde og formidle digitale databaser og materialer til forskellige målgripper plus formidle nyt inden for digitale medier og digitale trends til alle aldre. Endelig at sikre Hørsholms børn lærer om informationssøning og kildekritik.

Publiceret 05 June 2019 09:00