Krigsveteranerne Henrik Abildstrøm, Lars Bjørck Olsen og Anders Kinnerup er meget begejstrede for Dannebrog og glæder sig til at være medarrangører på den officielle flagdag for Danmarks udsendte den 5. september i Hørsholm Kommune. Foto: Pia Haabegaard

Krigsveteranerne Henrik Abildstrøm, Lars Bjørck Olsen og Anders Kinnerup er meget begejstrede for Dannebrog og glæder sig til at være medarrangører på den officielle flagdag for Danmarks udsendte den 5. september i Hørsholm Kommune. Foto: Pia Haabegaard

Lokale krigsveteraner om Dannebrog:

Det er folkets flag

Tre krigsveteraner fra Hørsholm er begejstrede for den folkelige brug af Dannebrog, der hylder flaget på dets 800 års dag lørdag 15. juni

Af
Pia Haabegaard

For krigsveteraner har Dannebrog en helt særlig betydning. De har båret Dannebrog på deres uniform under udsendelse, og flaget har en meget stor betydning for dem.

Det fortæller tre de krigsveteraner fra Hørsholm, Henrik Abildstrøm, Lars Bjørck Olsen og Anders Kinnerup. Lørdag 15. juni markeres Dannebrogs 800 års dag.

Det tilhører os alle

"Vi er meget stolte over Dannebrog. Det er ikke bare smukt, det repræsenterer jo vores enestående, tusindårige historie, og så tilhører flaget os alle. I andre lande er flaget et symbol på statsmagten, men her i Danmark har vi alle taget flaget til os", siger Henrik Abildstrøm.

Der er vist ingen andre lande, hvor folk hænger deres flag på juletræet

"Det var i forbindelse med den slesvigske krig i 1848, at folket tog ejerskab til flaget og og gjorde det til et nationalt symbol. Før da symboliserede det kongemagten, men nu blev det også et symbol på vores kærlighed til Danmark og danskerne", fortsætter han.

Juletræspynt

De tre veteraner er også glade for, at vores brug af Dannebrog er så varieret.

"Flaget signalerer fest, glæde, hygge og selvfølgelig også sorg. Det er så fantastisk, at vi bruger det i så mange sammenhænge. Der er vist ingen andre lande, hvor folk hænger deres flag på juletræet.

Og selv når supermarkederne holder fødselsdag, bruger de Dannebrog i deres tilbudsaviser. Og under krigen var flaget selvfølgelig også afbilledet på de illegale tidsskrifter", fortæller de.

Ingen tyske flag

Den store brug af Dannebrog er helt unik, for i andre lande flages der kun i forbindelse med officielle begivenheder.

Under krigen var flaget selvfølgelig også afbilledet på de illegale tidsskrifter

Henrik Abildstrøm giver et pudsigt eksempel på fænomenet:

"For nylig læste jeg om en tysk børnehave i Sønderjylland, hvor der var masser af Dannebrog sat i jorden foran bygningen. Det var fordi, et af børnene havde fødselsdag. Til gengæld var der overhovedet ingen tyske flag. Lederen forklarede det med, at det var helt udelukket, for det tyske flag symboliserer statsmagten.

Det er det, der gør vores flag så specielt og fantastisk".

Arrangerer flagdag

De tre krigsveteraner er rigtig glade for, at Hørsholm Kommune sidste år for første gang festligholdt den officielle flagdag for Danmarks udsendte den 5. september.

I den forbindelse stiftede de "Veterancafé Hørsholm" under Frivilligcenter og Selvhjælp Hørsholm, hvor de foreløbig er 21 tidligere udsendte, der mødes hver 14. dag. Det er helt uformelle sammenkomster, og nu er der noget ekstra at se frem til.

I år skal de nemlig være med til at arrangere den officielle flagdag for Danmarks udsendte, og det glæder de sig rigtig meget til.

"Veterancafé Hørsholm" kan findes på Facebook.

Publiceret 08 June 2019 09:00