Fred Jacobsen er lokalredaktør på Ugebladet.

Fred Jacobsen er lokalredaktør på Ugebladet. Arkivfoto

REDAKTØREN MENER:

Tåkrummende pinlig forestilling om Hulsøvang-byggeriet

Flertallet argumenterede på en måde, der kalder på begrebet politikerlede

Af
Fred Jacobsen

I to timer krummede nærværende skribent tæer under et pinligt kommunalbestyrelsesmøde og tænker, hvordan de personer, der virkelig havde noget i klemme den aften, så ikke må have haft det.

Scenen er kommunalbestyrelsesmødet 17. juni. På dagsordnen var blandt andet planen om et dobbelthus på Hulsøvang 20 i Rungsted.

Anne Ehrenreich (V) bragte sagen op, fordi hun i Miljø-og planlægningsudvalget (MPU) ikke kunne leve med, at flertallet - inklusive partifælle Fritz Reuther - reelt stemte for byggeriet ved at stemme nej til at nedlægge et § 14-forbud, der ville forhindre byggeriet indtil der efter mindst et år skal foreligge en lokalplan.

Naboer til begge sider af det store og over otte meter høje byggeri har protesteret og var mødt op til byrådsmødet for at overvære deres sag behandlet.

Ak for en jammerlig forestilling de fik! Med medlemmer af det konservative, socialdemokratiske og LA-flertal, der var imod et § 14-forbud, i hovedrollen, og argumenter, der kalder på begrebet politikerlede.

En smagsprøve: MPU-formand Jan H. Klit (K) bedyrede gang på gang, at lokalplaner i Hørsholms gamle boligområder skam er en højt prioriteret politisk opgave, og at han har "fuld forståelse" for naboernes frustrationer. Alligevel rettede han bager for smed og foretrak hensynet til bygherren frem for borgerne.

"Vi kan ikke sige nej," lod han borgerne nede på tilhørerrækkerne forstå. Alle love er jo overholdt.

Partifælle Charlotte Kirchheiner "ville ønske at nedlægge et forbud", men udviste partidisciplin.

Grotesk blev det, da løsgænger Thorkild Gruelund bebudede, at han ville stemme ja til et forbud ved en tæt afstemning. Det blev der ikke. Og på Niels Lundshøjs (S) relevante spørgsmål, hvad han så egentlig mener, svarede Gruelund med at stemme for bygherrens rettighed. Sammen med blandt andet Lundshøj.

Selvfølgelig kan man stemme som flertallet gjorde.

Hvorfor var det dog nødvendigt at trampe på borgernes retsbevidsthed ved at stå og hælde vand ud af ørerne om, hvor godt man forstår dem og hvor ked man er af det - og i næste åndedrag give dem kniven med en undskyldning om, at "vi ikke kan sige nej her"?

Det er altså helt galt at bilde borgerne ind, at der ikke er et andet valg. Hvis byrådet seriøst ønsker at modernisere plangrundlaget i kommunens boligområder, som især de konservative så markant gik til valg på, i 2017, kunne de snildt - genopretningsplan eller ej - have sagt nej til byggeriet og få sat lokalplanarbejdet i gang.

Nu at påstå, at der med den eksisterende byplan 6 for det nordlige Rungsted jo rent faktisk findes et plangrundlag, som borgmesteren gjorde, er fejt, hyklerisk og politik af den dårlige skuffe.

Publiceret 25 June 2019 18:00