Det periodisk forurenede badevand forekommer skiftende på den viste røde strækning på kortudsnittet syd for Rungsted Strand omkring Hannelundsvej og videre sydpå, hvor Hørsholm Kommune fraråder badning på grund af risiko for, at vandet kan indeholde fækale bakterier.

Det periodisk forurenede badevand forekommer skiftende på den viste røde strækning på kortudsnittet syd for Rungsted Strand omkring Hannelundsvej og videre sydpå, hvor Hørsholm Kommune fraråder badning på grund af risiko for, at vandet kan indeholde fækale bakterier. Kort: Google

Lige før højsommeren:

Badning frarådes syd for Rungsted Strand

Selv om årets første tre målinger ikke viser fækale bakterier, så er badevandskvaliteten syd for Rungsted for svingende. Derfor frarådes badning i sommeren 2019, meddeler Hørsholm Kommune

Af
Morten Timm

Dårlig mave og infektioner i åbne sår. Det kan være konsekvensen, hvis du dypper dig i Øresund på kyststrækningen syd for Rungsted Strand.

Igen i år fraråder Hørsholm Kommune borgerne at gå ud og bade i vandet på strækningen i det sydlige Rungsted, fordi området i perioder er plaget af fækale bakterier.

Meldingen kommer netop som sommervejret for alvor har fået fat og gjort det attraktivt at tage en dukkert.

Ugebladet har tidligere skrevet om bakteriefyldte badevand, der var været et problem gennem flere år. I en pressemeddelelse oplyser Hørsholm Kommune, at de sammen med Novafos arbejder på at finde kilden til forureningen, men det har vist sig sværere end som så.

”Den dårlige badevandskvalitet bekymrer os meget. Vi arbejder på højtryk for at finde årsagen, og vi giver ikke op. Vi tager i øjeblikket ekstra prøver, der skal hjælpe med til at indkredse, hvor forureningen kommer fra. Forureningen kan komme fra både dyr og mennesker,” oplyser chef for Center for Teknik Katrine Langer i pressemeddelelse.

Ti målinger om året

Badevandskvaliteten måles minimum ti gange i løbet af sæsonen, og de tre første analyser har vist en tilfredsstillende badevandskvalitet.

"Vi håber de gode resultater fortsætter sæsonen igennem," tilføjer Katrine Langer.

Alligevel fraråder Hørsholm Kommune, at man bader i områder syd for Rungsted Strand.

"Det er et kendt problem, at der kan være bakterier i badevandet ved store regnskyl. Men bakterierne ses også i tørre perioder. Da der ikke se en systematik i bakterieforekomsten, kan vi desværre ikke på forhånd sige, hvornår der er dårlig badevandskvalitet," forklarer Katrine Langer.

Du kan trygt gå i vandet fra Rungsted Strand. Badevandskvaliteten er i orden, forsikrer Hørsholm Kommune, der dog tidligere har måtte sætte skilt op, hvor badning frarådes.

Du kan trygt gå i vandet fra Rungsted Strand. Badevandskvaliteten er i orden, forsikrer Hørsholm Kommune, der dog tidligere har måtte sætte skilt op, hvor badning frarådes. Arkivfoto: Morten Timm

Sidste år blev der konstateret bakterier i badevandet over grænseværdierne i 9 af de i alt 25 målinger på strækningen, der alene tæller private matrikler, men hvor der er offentlig adgang.

Det betyder, at kommunen som myndighed er forpligtet til at opsætte skilte på private badebroer og låger med, at badning frarådes. Skilte de nu bliver opsat for hele sommersæsonen.

Rungsted Strand ikke ramt

Fra Hørsholm Kommune oplyses det videre, at man roligt kan bade ved Rungsted Strand og nord for havnen.

"Her fejler badevandskvaliteten ikke noget, og der kan bades som sædvanlig," meddeles det i pressemeddelelsen.

De se få resultaterne på badevandsanalyserne ved henvendelse til Hørsholm Kommune på mail til tek-post@horsholm.dk eller pr. telefon til Susanne Lykke Stegenborg på 48 49 25 65.

De kan også ses på kommunens hjemmeside www.horsholm.dk (under menu, borger, veje og grønne områder, badesteder).

Publiceret 28 June 2019 17:00