Pernille Skinnerup med en model af nederste del af et hesteben, som hun bruger i retten til at vise og forklare hvor en smerte kommer fra, når hesten halter.

Pernille Skinnerup med en model af nederste del af et hesteben, som hun bruger i retten til at vise og forklare hvor en smerte kommer fra, når hesten halter. "Modellen har vakt stor opsigt i blandt andet security i lufthavne, hvor min bagage er blevet scannet," fortæller hun. Foto: Fred Jacobsen

Skæv start for landets eneste hesteadvokat:

Hesten døde og hun tabte sagen om erstatning

Trods en vild karrierestart har Pernille Skinnerup etableret sig som ladnets eneste hesteadvokat

Af
Fred Jacobsen

Patienten - hesten af den dyre slags - døde og sagen blev tabt. Alligevel kom den til at bestemme Pernille Skinnerups professionelle liv: For hun er nu den eneste advokat i landet der udelukkende beskæftiger sig med heste. Og med en portefølje på 130 løbende sager og en snes henvendelser om ugen er der gang i butikken i det gamle teglværk på Frydenborgvej i Hillerød.

Sagen om den dyre hest med en tandbyld landede på Pernilles bord for 22 år siden, da hun var ansat hos Muff og Partnere i Gilleleje, og det var den første, der handlede om en hest.

Kort fortalt blev hesten indlagt på et af landets førende hestehospitaler og fik smertestillende medicin.

Der er rigtigt mange platugler i hestebranchen

"Og man tror selvfølgelig, at når den er sådan et sted, så er den i gode hænder og under overvågning" erindrer Pernille Skinnerup.

Et hændeligt uheld

Noget gik dog galt: Medikamenterne nedsatte hestens tarmfunktion, den døde af kolik om natten, men Pernille Skinnerup tabte den efterfølgende sag om erstatning. Dyrlægeansvarssager kan være svære at føre og dødsfaldet blev henlagt som et 'hændeligt uheld'. Sagen viste dog at blive retningsvisende for den ny karrierevej.

"Jeg blev klar over, hvor meget der skulle til for at føre disse sager med succes og brugte meget tid på at dygtiggøre mig indenfor faget. Netværket talte sammen, rygterne gik og der kom efterhånden flere hestesager. På et tidspunkt voksede det til en halv snes henvendelser om ugen," fortæller Pernille Skinnerup, der så i 2011 tog skridtet fuldt ud og etablerede sig som hesteadvokat i Hillerød, hvor hun deler kontorlokaler med sin mand Kim, der driver forsikrings- og pensionsrådgivningsvirksomheden Skinnerup Consulting.

Snyd og bedrag

Hendes mission er at være der for den, der kaster sig ud i en så stor udgift, købet af en hest er for mange. Det er der brug for, forsikrer Pernille Skinnerup.

"Sælgerne har ikke nødvendigvis travlt med at fortælle om hestens skavanker - at den for eksempel hostede for et halvt år siden. Der bliver snydt og fortiet i et omfang, som jeg ikke troede muligt. Der er rigtigt mange platugler i hestebranchen," fortæller hun.

Det kræver derfor både stædighed og veterinærfaglig viden at begå sig. Det er dog også de egenskaber og kompetencer, der er interessante og udfordrer hende.

Pernille Skinnerup rider selv, holder hest og holder sig gennem sit omfattende netværk orienteret om, hvor man absolut ikke skal købe hesten og hvilke dyrlæger, man trygt kan bede om at undersøge hesten og rådgive sig - og hvem man skal holde sig væk fra.

Købet fra marken

"Jo mere præventivt arbejde, vi kan få lov at udføre for klienterne, des bedre. Det er langt det sjoveste, og jo færre kastanjer skal der reddes ud af ilden," siger hun og beskriver en typisk situation.

"En mor vil gerne købe en hest til sin datter. Hun køber den direkte fra marken for 18.000 kr. Ingen handelsundersøgelse, ingen kontrakt. Og når de så kommer hjem med den, begynder den at hoste. Så ringer de til mig for at høre, om jeg kan hjælpe," fortæller hun - og om en sag i en helt anden klasse med en konkurrencehest til 5,2 millioner kr.

Typisk ligger de sager, Pernille Skinnerup bliver involveret i, i prisklassen 50.000 til 500.000 kr.

Når kemien ikke passer

Sagerne handler langt hen ad vejen om rådgivning ved køb og salg af heste, mangelsager og forsikrings- og erstatningsspørgsmål. Oppe i tiden lige nu er de sager, hvor kemien mellem hest og rytter bare ikke passer sammen.

"Det er, når hesten bare ikke trives og viser en helt anden side af sig selv, når den kommer hjem til køberen. Den er måske blevet prøveredet en to-tre gange, og alt var fint og hesten dejlig. Men ikke i de nye omgivelser. Det er svære sager at føre, men man kan altså godt i nogle sager sende sådan en hest retur," lyder det fra Pernille Skinnerup.

Hesten er taberen

I bund og grund er det vigtigt for landets eneste hesteadvokat at forsøge at undgå, at hestehandler udvikler sig til en retssag. Der er nemlig én stor taber, når det sker, og det er hesten, som står og afventer retssagens udfald.

Derfor har hun lagt en lang række oplysninger og dokumenter ud på sin hjemmeside, hvor folk kan betjene sig selv. Alligevel får hun omkring 20 henvendelser hver uge fra personer, der er kommet i klemme i en hestehandel, hvoraf hun må afvise de fleste, fordi hun vurderer, at sagerne ikke kan vindes. I gennemsnit er der et par sager tilbage, som er værd at kæmpe for.

Rådgivning inden handel

Selv om hun beskriver branchen på en kontant måde, er der også positive tendenser.

"Mange købere og sælgere er blevet dygtigere til at se, hvad der er afgørende i en handel," siger Pernille Skinnerup, som blandt andet anbefaler at man allierer sig med fagekspertise i forbindelse med køb og salg.

"Man lade sig rådgive af en hestedyrlæge og en advokat, men også en uvildig underviser/træner, der kan tage med ud til prøveridningerne. Det kan være af stor betydning for en vellykket handel. Husk på, at for mange mennesker er en af de største investeringer, de gør i deres liv, at købe en dyr hest. Og det er jo ikke bare købesummen, men også de mange udgifter, det koster at holde den, der går tabt, hvis hesten viser sig at være 'katten i sækken',"lyder Pernille Skinnerups gode råd.

Gode råd til hestekøb

Her er nogle gode råd, når du er på vej til at kaste dig ud i et hestekøb:

  • Lad dig ikke presse af, at en anden køber efter sigende står på spring
  • Prøverid flere gange med bisidder
  • Vær præcis med, hvad hesten skal anvendes til
  • Få fat i dyrlæge til klinisk handelsundersøgelse
  • Skaf viden om hestens fortid
  • Sørg for dokumentation og beviser
  • Reager hurtigt, når noget opstår efter handlen

Publiceret 14 July 2019 07:00