Jagten på så mange arter som muligt var intens og krævende. Foto: Søren Hempel

Jagten på så mange arter som muligt var intens og krævende. Foto: Søren Hempel

SE BILLEDERNE:

Da bioblitzen ramte Blixens paradis

En et døgn lang bioblitz på Rungstedlund afslørede langt over 600 arter på Rungstedlund

Af
Pia Haabegaard

At Karen Blixens Rungstedlund er et sandt paradis, ved enhver Hørsholmborger vist. Og nu er det også bevist, at Rungstedlund er et ekstraordinært godt paradis for både planter og dyr.

Det blev påvist i den forgange weekend, hvor omkring 15 natureksperter indenfor alle afkroge af flora og fauna afholdt en såkaldt bioblitz.

I løbet af et døgn - fra lørdag kl. 12 til søndag kl. 12 - fandt holdet langt over 600 arter.

Sjælden mariehøne

Bioblizen skete under ledelse af biolog Vicky Knudsen, der er en af Danmarks bedste naturformidlere og en del af teamet af frivillige ornitologer, der er tilknyttet Rungstedlund.

"Vi gjorde mange spændende fund. F.eks. fandt vi en sjælden mariehøne, der kun er en millimeter stor. Den skal nu analyseres nærmere. Vi fandt også en skyggebille, som man heller ikke ser så tit," fortæller hun.

Nænsom bioblitz

Hvis man forestiller sig, at de mange fund bliver lagt frem til beskuelse, kan man godt tro om igen.

F.eks. fandt vi en sjælden mariehøne, der kun er en millimeter stor

Under bioblitzen handler det om at finde arter på en måde, der er så lidt destruktiv som muligt. Langt de fleste fund bliver omgående sat ud igen. Kun arter, der skal studeres nærmere, må vente lidt på friheden.

Mange flagermus

I løbet af bioblitzen fandt holdet ikke overraskende ræve, rådyr, pindsvin, egern og en almindelig spidsmus, der godt nok var død. Til gengæld havde de ikke held med af finde endnu et par musearter og en rotte.

Flagermus trives også i stor stil i fuglereservatet. Der blev fundet både dværgflagermus, troldflagermus, sydflagermus og brun flagermus.

Disse flagermus indfanges ikke. Enten observeres de, eller også optager man deres lyde og analyserer lyden for at artsbestemme flagermusen.

Også padder, salamandere, dagsommerfugle og masser af insekter kom på fangslisten.

Fravl nat

Det blev ikke til mange timers søvn for holdet - nogle holdt sig endda vågne i samtlige 24 timer - for nattetimerne blev også brugt effektivt.

Hvis vi havde lavet bioblitzen i juli sidste år, ville vi også have fundet helt andre arter

Ved hjælp af natlokning, hvor man oplyser et hvidt lagen, fik holdet styr på masser af nataktive insekter.

Naturperle

Grunden til, at det 15 hektar store naturområde rummer så mange arter, skyldes, at Rungstedlund får lov til at passe sig selv. Der er skov, krat, enge og søer.

Oktober måned vil f.eks. byde på langt flere fugle

Træer får lov at vokse op, nogle er unge og andre er flere hundrede år gamle. De gamle får lov til at falde, hvor de stod. Det betyder, at området indeholder en meget høj biodiversitet.

"Og vi kunne nemt have fundet dobbelt så mange arter, hvis vi havde været dobbelt så mange på holdet", fortæller Vicky Knudsen.

Fire timers søvn

"Hvis vi havde lavet bioblitzen i juli sidste år, ville vi også have fundet helt andre arter, fordi det var så varm en sommer. Det var godt for nogle arter og dårligt for andre.

Og hvis vi holder en bioblitz i juli næste år, vil der også dukke helt andre arter op. Og oktober måned vil f.eks. byde på langt flere fugle", slutter Vicky Knudsen, der selv kun fik fire timers søvn under bioblitzen.

Publiceret 16 July 2019 09:17