“Som fagmand er det utroligt inspirerende at se. Og fantastisk, at de allerede dengang har været så gode,

“Som fagmand er det utroligt inspirerende at se. Og fantastisk, at de allerede dengang har været så gode," sagde John Ravnkilde, da han for nogle år siden fik Karen Blixens 300 år gamle standur til at slå igen. Foto: Morten Timm

Ravnkilde holder jul hele året

Og torsdag 18. juli fylder den muntre urmager i Hørsholm 80 år

Af
Morten Timm

"Er du klar over, hvem der holder jul hele året. Det gør urmageren..."

Det gode humør er intakt og alderen stopper ikke 79-årige John Ravnkilde - og slet ikke lysten til at komme med som små morsomme sprogblomster.

Den altid smilende og historiefortællende urmager på Usserød Kongevej runder endnu et markant hjørne, når han 18. juli runder de 80 år. Og for mindre end et år siden, 1. september sidste år, kunne han fejre butikken "Antikke og Gamle Ure" og sit eget 25 års jubilæum i Hørsholm. I 2011 kunne urmageren se tilbage på 50 år i faget.

"Jeg elsker mit fag, og jeg elsker at lave gamle ure. At skille dem ad og se, hvad urmageren for flere hundrede år siden har fundet på af ting..."

Nuet afspejler tiden. Og om lidt er nuet længe siden

Derfor har han heller ingen planer om at stoppe og indstille sit virke.

"Når alt er, som det er nu, så fortsætter jeg. Jeg kan slet ikke lade være, men jeg tager et år ad gangen," oplyser John Ravnkilde, der stadig har masser af lave som urmager.

"Nuet afspejler tiden. Og om lidt er nuet længe siden," sagde en kunde engang til ham, og han har husket de bevingede ord lige siden. Fordi det har en vis dybde i sig, han godt kan lide.

På sit eget 'Dagens Menu'-skilt, der hænger på væggen i forretningen, har han selv med et stort smil skrevet bogstavrimet: "Urtesuppe i urskoven til urtiden for urfolket".

Far og søn

Begge Ravnkildes sønner er gået i fars fodspor, og det var faktisk den yngste søn Rene, der var årsag til, at hans far kom til Hørsholm.

I 1989 åbnede Rene urmagerværksted i eget hjem i Gl. Holte, for to år senere at rykke det til Skodsborg. Men også det blev for lille, og 1. september 1993 åbnede de sammen 'Antikke og Gamle Ure' på Usserød Kongevej.

Gennem 17 år havde John Ravnkilde arbejdet for urgiganten Seiko, men da sønnen spurgte om han ville være med i forretningen i Hørsholm, sagde han straks ja. Han ville hellere reparere og rode med gamle ure.

"Jeg kunne ikke forestille mig et bedre otium end dette," sagde John Ravnkilde tilbage ved sit 50 års urmagerjubilæum og i en alder af 71 år.

Og det er blevet et langt otium, som den kære urmager ikke har i sinde at stoppe foreløbig. I fritiden har han heller ikke skruet ned for aktivitetsniveauet. Senest har han kastet sig over cyklingen og i sommer trænet hårdt for netop at have kørt Bornholm Rundt.

Publiceret 17 July 2019 08:00