Casper Sobczyk lever og ånder for mad, og han har for 200.000 kr. kokkeknive.

Casper Sobczyk lever og ånder for mad, og han har for 200.000 kr. kokkeknive. Foto: Pia Haabegaard

Smørbøffens far i nyt eventyr

Chefkok Casper Sobczyk fra Hørsholm vil sætte Zoologisk Have på det gastronomiske landkort

Af
Pia Haabegaard

Ikke alene er Casper Sobczyk fra Hørsholm opfinder af den verdensberømte smørbøf, nu er han også ansat til at stå i spidsen for Zoologisk Haves tre nye restauranter.

Han har siden foråret arbejdet på at sætte Zoologisk Have på det gastronomiske landkort, så publikum får mulighed for at krydre udflugten med et spændende måltid.

Noget for enhver smag

”De tre restauranter er vidt forskellige. Restaurant Panda i Pandahuset serverer fransk med med et asiatisk tvist, mens Restaurant Folk har klassisk dansk på menuen, bl.a. smørrebrød. Og så serverer Restaurant Botanica grønt og sundt”, fortæller Casper Sobczyk, der senest arbejdede som køkkenchef på Hotel Marienlyst.

Udbredt i hele verden

Det var her, han opfandt den nu verdensberømte smørbøf, der til dato er set af mere end 100 millioner mennesker på Instagram. I videoen demonstrerer Casper Sobczyk, hvordan han modner oksekød ved at begrave det i smør og derefter sætter det på køl i flere måneder.

Ved våd-modning med smør mister kødet ingen saft, og kødet skrumper heller ikke

Siden har både restauranter og private kastet sig over modningsmetoden, og nettet er fyldt med grupper, der udveksler tips og diskuterer metoden.

Gammel metode

”Ideen havde rumsteret i mig i lang tid, fordi jeg som barn så mine bedsteforældre modne kød på nogenlunde samme måde. Metoden har eksisteret i hundredevis af år, men i gamle dage modnede man kødet ved at lægge det ned i oksefedt. På den måde undgik man forrådnelse, fluer og dyr i kødet”, fortæller Casper Sobczyk.

Bevarer saften

Han fortæller, at fidusen ved at modne kødet i smør, er at det ikke mister sin saftighed i processen.

”Den traditionelle tør-modning består i, at kødet hænger. Derved forsvinder der en del saft, og kødet skrumper også. Ved våd-modning med smør mister kødet ingen saft, og kødet skrumper heller ikke. Det giver den helt fantastisk smag – og selvfølgelig smager bøffen ikke af smør," ler Casper Sobczyk.

Erfaren køkkenchef

Endnu er bøffen ikke kommet på spisekortet i nogle af de tre restauranter i Zoologisk Have, men det er kun et spørgsmål om tid, lover Casper Sobczyk.

På trods af sine kun 31 år er han en yderst erfaren køkkenchef med en imponerende karriere.

Han startede allerede som 14-årig med at snitte og hakke i et restaurationskøkken, og som 16-årig kom han i lære som kok.

Siden har han slået sine folder som køkkenchef på ikke bare Hotel Marienlyst, men også i Restaurant Søren K som køkkenchef.

Guld på kokkelandsholdet

Han har også arbejdet på yderligere en lang række højt estimerede restauranter, ligesom han er kok i Go’Morgen Danmark. Og så var han da også lige på kokkelandsholdet i 2015, hvor han løb med guldet!

Jeg er også fuldstændig vild med kogebøger. Jeg har for over 200.000 kr. kogebøger

”Jeg lever og ånder for mad”, siger Casper Sobczyk, der dog også har fundet tid til at stifte familie. Han og hans kæreste har en lille datter på 20 måneder, så der er fuldt knald på tilværelsen for mad-entusiasten, der er indehaver af kokkeknive for 200.000 kr.

Kogebøger for 200.000 kr.

”Jeg er også fuldstændig vild med kogebøger. Jeg har for over 200.000 kr. kogebøger, hvoraf to af dem har kostet 10.000 kr. stykket. Jeg har også en kogebog fra 1888, som jeg fik sendt fra Island”, fortæller han begejstret.

Endnu har han ikke besluttet, om han selv vil udgive en kogebog, men mon ikke det kommer – chefkokken er i hvert fald sprængfyldt med energi og virkelyst, der foreløbig kommer gæsterne i Zoologisk Have til gode.

Publiceret 28 July 2019 10:00