Før Peter Jønsson trådte til som leder af Trommen og biblioteket var der intet samarbejde mellem de to institutioner. Nu er døren imellem dem åben.

Før Peter Jønsson trådte til som leder af Trommen og biblioteket var der intet samarbejde mellem de to institutioner. Nu er døren imellem dem åben. Foto: Fred Jacobsen

Nye tider i kulturhuset:

Nu er glasdøren aldrig låst

Kulturhus Trommens nye leder rækker ud efter de unge med E-sport, talentscene og mere bottom up end top down

Af
Fred Jacobsen

På første sal, når man går igennem foyeren i kulturhus Trommen, op af trappen i biblioteket og hen ad kontorgangen til venstre, løber man til sidst ind i en glasvæg med en dør. Døren har hidtil været låst. Nu er den åben.

Manden med nøglerne hedder Peter Jønsson. Han ser den nu åbne dør mellem de to institutioner som et symbol på det, der er hans mål som ny leder af både bibliotek og kulturhus: Ét samlet kulturhus som Hørsholms samlede kulturplatform.

"Der var ikke noget samarbejde mellem de to institutioner," konstaterer Peter Jønsson, der 1. januar satte satte sig i den stol, Bina Hjorth har siddet i gennem 17 år. Og også i den anden, bibliotekslederens, så han også formelt qua sin ansættelse personificerer den nedbrydning af den transparente væg mellem bibliotek og kulturhus Trommen.

Symbiosen vil, forsikrer Peter Jønsson over for Ugebladet, over tid resultere i et endnu mere levende kulturhus, som medarbejdere, borgere, foreninger, institutioner og andre kreative kræfter skal være med til at udvikle.

Unik og højt til loftet

56-årige Peter Jønsson kom fra en stilling som leder for spillestedet 'Kulturscenen og teatret Krudttønden' på Østerbro i København, har rod i musikken med både en teoretisk og praktisk uddannelse som guitarist, og har fra Krudttønden erfaring med håndtere forskellige institutioner under ét.

De unge er her ikke. De er vores vækstlag

Det første halve års tid har han brugt på at finde ud af, hvad det er for et hus, han er kommet til.

"Den runde koncertsal er unik og fascinerende, der er højt til loftet og der er fine ressourcer hele vejen rundt," lyder hans skudmål, men der mangler noget: En bevægelse nede fra og op - eller: bottom up, som han siger.

Mere bottom up

"Den kultur er der ikke," tilføjer han og har også et bud på, hvordan der både kan være noget ovenfra og ned - top down - og bottom up.

"Vi skal fortsat have de kendte navne, men skal også række ud efter de unge. De unge er her ikke. De er vores vækstlag," siger Peter Jønsson og nævner navne som Rugsted & Kreutzfeldt og Sko/Torp som eksempel på de etablerede og Karl William som en kunstner, der appellerer til de unge - alt sammen kunstnere, Trommen byder på i dette efterår. Og der skal mere og andet til.

Blandede signaler

Han synes huset og Trommens foyer udsender "blandede signaler", som måske mere er top down end bottom up, og tænker på at sætte en lille scene op, en talentscene, hvor nye og ukendte kunstnere med tiden kan vokse sig større. Og han vil gerne have en storskærm uden på bygningen, der - sammen med skærme rundt omkring i kommunen - levende fortæller om hele husets aktiviteter.

" Vi havde en talentscene i Kruddtønden Det kom der nogle kunstnere ud af, som blev kendte og som vi så senere kunne booke fordelagtigt. Vi kan på den måde være fødselshjælper, være med til at skabe den fødekæde, som ikke er her," lyder en af mange tanker.

Forbilledet er her ifølge Peter Jønsson selveste Tivoli, som på et tidspunkt også stod over for den udfordring, at det yngre publikum blev uden for. Og fandt så på Fredagsrock, som jo i den grad har vist sig som en succes.

Musical er ikke min metier. Jeg er ikke instruktør

En anden idé er at lave konkurrencer i E-sport, som er noget biblioteket gerne vil, etablere en filmklub, så bevægelsen fra premierefilm til de mere smalle kunstfilm udvikler sig yderligere.

"Vi er blandt andet begyndt på at bruge biografen til at reklamere for vores arrangementer i forbindelse med filmvisninger," fortæller den nye kulturhusleder.

Musical...lad os se

Selv om en af betingelserne for ansættelsen af Peter Jønsson er at få etableret en musical, så er det tydeligvis ikke et emne, der står øverst på Peter Jønssons to-do-liste.

"Musical er ikke min metier. Jeg er ikke instruktør. Men skal der være en musical, skal jeg nok alliere mig med nogle, der kan. Det er afhængigt af økonomien," siger han med henvisning til, at musicalen, der skulle have været opført i år, blandt andet blev aflyst på grund af lederskiftet i år - og at pengene til en musical er inddraget i forbindelse med Hørsholm Kommunes økonomiske genopretningsplan.

Publiceret 28 July 2019 12:15