Ved at bruge særlige vaskeservietter fremfor engangsvaskeklude i Hørsholms ældrepleje kan kommunen spare en halv million kroner om året. Nu er det op til politikerne ved de forestående budgetforhandlinger om det skal indføres.

Ved at bruge særlige vaskeservietter fremfor engangsvaskeklude i Hørsholms ældrepleje kan kommunen spare en halv million kroner om året. Nu er det op til politikerne ved de forestående budgetforhandlinger om det skal indføres. Foto: AdobeStock

Spareforslag til to millioner med gevinst i ældreplejen:

Vaskeklude, vand og sæbe kan erstattes med vaskeservietter

Hørsholm Kommune mener at kunne spare to millioner uden kvalitetsforringelse på at indføre vaskeservietter til de ældre fremfor engangsvaskeklude

Af
Morten Timm

Det er ikke så tit, man både kan spare en stor sum penge og samtidig gøre noget på en bedre måde og med en højere kvalitet.

Men det er tilfældet i et af Hørsholm Kommunes mange budgetspareforslag. For hvis man i ældreplejen skifter engangsvaskekludene, sæben og vandet ud med med særlige hudplejende og desinficerende vaskeservietter, når 233 beboere i de kommunale plejeboliger skal vaskes, kan kommunen hente 500.000 kroner årligt eller to millioner i den næste fireårige budgetperiode.

Ifølge centerchef Dorte Dahl er der ikke er tale om, at vaskeservietterne skal erstatte brusebadet, men alene være en erstatning for de traditionelle skumvaskeklude, der anvendes i dag.

Hun oplyser, at det er et særligt produkt, der er udviklet til ældre borgere og som giver en hudplejende effekt til mange ældres tørre hud, ligesom de er bakteriehæmmende. Samtidig er de nemmere og hurtigere i brug.

"På sin vis er det en win-win, fordi det ikke handler om en kvalitetsforringelse, tværtimod. Samtidig er det en billigere måde at gøre tingene på," tilføjer Dorte Dahl til Ugebladet og nævner, at det i givet fald vil blive valgfrit for den enkelte ældre om de vil vaskes med de nye servietter.

Der kan også være tilfælde, hvor det er bedre at bruge vand og sæbe fremfor vaskeservietter.

Bruges flere steder

Hvis politikerne beslutter sig for at indføre vaskeservietter i ældreplejen, bliver det langt fra den første kommune. Ifølge Dorte Dahl anvendes de både i Frederikssund, Frederiksberg, Nyborg, Odense, på Bornholm samt flere hospitaler.

Formand for Social- og seniorudvalget, Thorkild Gruelund (løsg.) vil som udgangspunkt ikke kommentere på fremlagte budgetforslag, men han konstaterer da, at vaskeservietterne bruges flere og flere steder.

"De er jo en velfærdsteknologisk udvikling, og jeg kan da godt forestille mig, at hvis valget står mellem at fyre en social- og sundhedsassistent eller indføre vaskeservietter. Så vælger jeg vaskeservietterne," siger han til Ugebladet.

Skal dokumenteres

Verner Knudsen, næstformand i Ældre Sagen i Hørsholm, er dog betænkelig ved forslaget.

"Jeg har ikke så meget forstand på det, men det skal virkelig dokumenteres, at det kan gå i stedet for vand og sæbe," pointerer han.

Til Jyllands-Posten siger overlæge ved Central Enhed for Infektionshygiejne på Statens Serum Institut, Elsebeth Tvenstrup Jensen, at der er rigelig med dokumentation for, at vaskeservietterne kan erstatte kludene.

Hørsholm Kommunalbestyrelsen afholder budgetkonference i weekenden 24.-25. august, og det overordnede sparemål er på 60 millioner.

Publiceret 13 August 2019 10:17