Elever på Rungsted Skole skal ikke bekymre sig om, hvorvidt deres skole skal lukkes, fordi kommunen skal spare. Det er meldingen fra flere politikere.

Elever på Rungsted Skole skal ikke bekymre sig om, hvorvidt deres skole skal lukkes, fordi kommunen skal spare. Det er meldingen fra flere politikere. Arkivfoto: Morten Timm

Sparebudget:

Politikere afviser skolelukning

Lukning af Rungsted Skole står i det omfattende sparekatalog for Hørsholm Kommune, og det skaber utryghed. Men politisk er der ikke flertal til at dreje nøglen på en af kommunens skoler, lyder det fra flere sider

Af
Morten Timm

På skolerne i Hørsholm - blandt lærere, elever og forældre - breder der sig lige nu en panikagtig opfattelse af, at kommunen står foran en skolelukning, og det er med Rungsted Skole som sorteper.

For i Hørsholm Kommunes netop fremlagte budgetkatalog (233 sider) kan man læse, at administrationen har indsat en lukning af Rungsted Skole som et spareforslag.

En skolelukning er et voldsomt indgreb i et lokalområde, og de radikales Henrik Klitgaard tør godt berolige de ængstelige borgere.

"Jeg vil næsten godt lægge hovedet på blokken og sige, at der ikke bliver lukket nogen skole i Hørsholm. Det kan jeg slet ikke forestille mig," siger Henrik Klitgaard.

"Til dato har jeg ikke en hørt en eneste i Hørsholm Kommunalbestyrelse, der i den betragtning har sagt, at vi skal lukke en skole. Det er ikke første gang, at det har været oppe at vende, men det er altid blevet pure afvist fra alle sider i kommunalbestyrelsen," oplyser han videre.

Ren harakiri

Klitgaard mener desuden, at det også vil være det største harakiri at lukke en skole.

"Allerede om fem-seks år vil vi have et problem, fordi vi oplevet et stigende børnetal. Oveni har vi lige besluttet at opføre en ny daginstitution på Rungsteds Skoles matrikel, som vil være med til at booste skolen," forklarer den radikale politiker, men understreger, at det jo ikke er det samme som, at der ikke kommer besparelser på skoleområdet.

For det er 65 millioner kroner, politikerne skal skrabe sammen for at få budgettet til at hænge sammen.

Kigger man i det omfattende sparekatalog for næste budget står Rungsted Skole til lukning, men ingenting er besluttet endnu. De radikales Henrik Klitgaard kan slet ikke forestille sig det skulle blive en realitet og har ikke hørt fra et eneste byrådsmedlem, at de vil lukke en skole.

Kigger man i det omfattende sparekatalog for næste budget står Rungsted Skole til lukning, men ingenting er besluttet endnu. De radikales Henrik Klitgaard kan slet ikke forestille sig det skulle blive en realitet og har ikke hørt fra et eneste byrådsmedlem, at de vil lukke en skole. Arkivfoto

Ikke dér vi er

Formand for Børne- og skoleudvalget Niels Lundshøj (S) kan heller ikke se, at der skulle være et politisk flertal for en skolelukning.

"Og det har jeg heller ingen interesse i. Men vi må se i øjenene, at vi skal forholde os til alle spareforslag, og vi som udgangspunkt ikke kan udelukke noget. Personligt bryder jeg mig ikke om et eneste af dem, men en skolelukning er det, jeg har det allersværest ved at skulle gennemføre," lyder det fra Niels Lundshøj.

Venstres Annette Wiencken, næstformand i Børne- og skoleudvalget, er meget på linje, og skal hun på en skala fra 1-10 vurdere risikoen for en skolelukning, så ligger den på en halv, siger hun.

"Lad mig sige det sådan. Det er ikke der, vi i Venstre, er lige nu. Vi har lige nu meget svært ved at undvære en skole i den lille bydel," fastslår Annette Wiencken overfor Ugebladet.

Borgmester: Giver ingen mening

Fra borgmester Morten Slotved (K) manes der også til ro. For det vil være selvmodsigende at lukke en skole, når man - som Klitgaard siger - har planer om at bygge en ny daginstitution ved Rungsted Skole.

"Vi skal have dialog med Rungsted Skole om, hvordan vi klarer det med at bygge en daginstitution. Det vil give et større optag af børn, og så giver det jo ingen mening, hvis vi lukker skolen," siger Morten Slotved til Ugebladet.

Han erkender, at kommunen vil være presset på skoleområdet de næste år, men allerede om fem-seks år, er skolebehovet der.

"Jeg håber selvfølgelig på, at der bliver et flertal for at bygge en ny institution," tilføjer Slotved.

Hørsholm Kommunalbestyrelse samles til budgetkonference i morgen fredag og på lørdag, hvor de for første gang skal drøfte kommunens økonomi og hvordan de finder de 65 millioner på næste års budget.

Publiceret 22 August 2019 12:26