Annette Crüger Lund har været forbi Fabriksdammen og fotograferet svanefamilien efter Birthe Holten gjorde Ugebladet opmærksom på en pludselig familieforøgelse. Kigger man godt efter kan man på billedet se, at den unge nærmest bredden er lidt større end de andre.

Annette Crüger Lund har været forbi Fabriksdammen og fotograferet svanefamilien efter Birthe Holten gjorde Ugebladet opmærksom på en pludselig familieforøgelse. Kigger man godt efter kan man på billedet se, at den unge nærmest bredden er lidt større end de andre. Foto: Annette Crüger Lund

Svanenyt:

Forsvunden unge fundet

Birthe Holten fra Hørsholm fortæller, at svanefamilien i Fabriksdammen pludselig gik fra tre til fire unger

Af
Morten Timm

Efter Ugebladet fornylig kunne fortælle om svanefamilien i Stampedammen og succesen med deres tre overlevende og nu velvoksne unger, er der interessant nyt på den lokale svanefront.

Den 'forsvunden' fjerde unge er nu fundet. Birthe Holten oplyser til Ugebladet, at hun er sikker på, at den lever i Fabriksdammen ved Lyngsø Allé i Hørsholm, hvor den er blevet adopteret af svaneparret dér.

"Jeg kommer forbi dagligt, når jeg går tur og har holdt øje med svaneparret, der fra starten havde tre unger, men pludselig var der fire. Og den ene var lidt større end de andre tre," fortæller Birthe Holten.

Ingen forklaring

Situationen i Stampedammen har i flere år været den dramatiske, at svaneungerne år hvert er gået tabt, fordi de er blevet suget ned i slusen under Stampevej og slået ihjel. I foråret udklækkede svaneparret fem unger, men Dyrenes Beskyttelse måtte aflive den ene af to unger, der var røget i slusen.

Med en ihærdig indsats og pres på Hørsholm Kommune fik Dyrenes Beskyttelse lov til at udsætte en flydespærre foran slusen. Den skulle forhindre svaneungerne i at blive taget af strømmen og slugt i dødsfælden.

På daværende tidspunkt havde svaneparret i Stampedammen fire unger, men da en anden Hørsholmborger, Annette Crüger Lund, i juli fotograferede svanefamilien var der kun tre store unger tilbage og ingen forklaring på, hvor den fjerde var blevet af.

Fantastisk

Hun har nu været forbi Fabriksdammen og fotograferet svanerne, og som man kan se på billedet, er den unge nærmest bredden lidt større end de andre.

"Fantastisk at svanefamilien i Fabriksdammen uden videre adopterer en fremmed svaneunge," siger Annette Crüger Lund.

Hvordan svaneungen er kommet fra Stampedammen til Fabriksdammen vides ikke, men Birthe Holten siger, at hun også et andet år har observeret en lignende og pludselig familieforøgelse hos svaneparret i Fabriksdammen, som er forbundet med Stampedammen via Usserød Å.

Publiceret 23 August 2019 17:25