Rådhuset er ramt af skimmelsvamp, og politikerne skal nu finde ud af, om det kan betale sig at renovere bygninger, man i forvejen gerne vil af med.

Rådhuset er ramt af skimmelsvamp, og politikerne skal nu finde ud af, om det kan betale sig at renovere bygninger, man i forvejen gerne vil af med. Arkivfoto

Skimmelsvamp på Hørsholms rådhus giver hovedpine

Medarbejdere klagede over gener - de kommer fra omfattende skimmelsvamp i kælderen

Af
Fred Jacobsen

Der er konstateret omfattende skimmelsvamp på rådhuset i Hørsholm. Ud over, at det har givet medarbejdere en række symptomer, de har henvendt sig om, giver det også politikerne en gedigen omgang hovedpine: Skal de renovere bygningen og sanere for den sygdomsfremkaldende svamp? Eller skal medarbejderne midlertidigt flytte fra deres daglige arbejdsplads?

Det er ifølge kommunaldirektør Pernille Halberg Salamon noget, Økonomiudvalget skal tage stilling til 12. september, når der er overblik over svampeangrebets omfang.

"Vi fik henvendelser fra medarbejdere og satte en undersøgelse i værk med blandt andet sporhunde. Hundene markerede 120 steder i bygningen, og efterfølgende blev der taget stikprøver i 21 lokaler, hvor hundene havde markeret. I 13 af dem er der konstateret skimmelsvamp," oplyser kommunaldirektøren.

Dårligt tidspunkt

Afsløringen kommer på et tidspunkt, der dårligt kan være værre for Hørsholm Kommune: Rådhuset skal sælges, og indtægterne derfra skal blandt andet bruges til at finansiere et nyt og mindre rådhus i bymidten. Det nuværende rådhus er ifølge politikerne alt for stort til kommunens behov - og er dyrt i vedligeholdelse og opvarmning. Samtidigt sker det på tærsklen til årets budgetforhandlinger, der med sparekrav på 66 millioner kroner tegner til at blive de vanskeligste i mands minde.

Ifølge undersøgelserne er der opstået skimmelsvamp inde bag væggene mellem den indvendige isolering og muren.

"Der er isoleret indvendigt og ikke udvendigt. Svampen er vokset i mellemrummet, hvor der på grund af konstruktionen er opstået fugt på grund af kondensering," forklarer Pernille Halberg Salamon.

Middel risiko

Ifølge en pressemeddelelse fra Hørsholm Kommune har Arbejdstilsynet meddelt, at de lokaler, hvor der ikke er synlig skimmelsvamp, fortsat kan benyttes. Desuden er svampen indkapslet og af en art med middel risiko. Det betyder, at "vedligehold og renovering bør gennemføres snarest". Til sammenligning er der en kategori med stor risiko, hvor lokalerne skal rømmes med det samme og renovering straks skal sættes i gang.

Publiceret 26 August 2019 12:15