Minierne er glade for deres leder Tarzan, (Jens Christian Manniche), der har været leder i Bent Byg i fire år og selv har været spejder i gruppen. Det er fællesskabet i gruppen, som er aller vigtigst for ham.

Minierne er glade for deres leder Tarzan, (Jens Christian Manniche), der har været leder i Bent Byg i fire år og selv har været spejder i gruppen. Det er fællesskabet i gruppen, som er aller vigtigst for ham. Foto: Privat

50 år med friluftsliv og learning by doing i Bent Byg gruppe

Med over 100 medlemmer, en ung og aktiv ledergruppe og nogle engagerede børn og unge er Bent Byg gruppe en stærk frivillig organisation i Hørsholm og den største spejdergruppe i kommunen. Nu kan de fejre 50 års jubilæum

Af
Line Maj Hedegaard (Kiboko)

Det er en stor ting for en spejdergruppe at fylde 50 år, og det er specielt stort for alle os, der i tidens løb har gået vores første vandrestøvler til som spejdere i Bent Byg, skriver medlem Line Maj Hedegaard (Kiboko) i denne jubilæumsartikel om den lokale spejdergruppe, som fejre 50 året på lørdag 31. august.

Man kan nå meget på 50 år. Mange nystartede spejdere er blevet optaget i flokken, mange har været på deres første sommerlejr, mange frivillige, unge ledere har givet deres tid til gruppen for at give deres gode oplevelser videre til den næste generation af ulve.

"Jeg har været leder i fire år, og det er ikke kun fordi det er sjovt at være leder, det er fordi det er sjovt at være leder sammen med mine medledere. At vi er nogle unge mennesker med et godt sammenhold, som har det grinern sammen, tror jeg også gør, at børnene synes, det er sjovere at være spejdere hos os," siger Jens Christian Manniche (Tarzan), der har været minileder siden han var 16 år og selv har været spejder i gruppen.

Mikroleder Kaksi (Ida Laforce) med en gruppe glade mikroer på Spejdernes Lejr 2017 med omkring 40.000 spejdere.

Mikroleder Kaksi (Ida Laforce) med en gruppe glade mikroer på Spejdernes Lejr 2017 med omkring 40.000 spejdere. Foto: Privat

Alle de gode oplevelser der gives videre er grundlaget for Bent Byg gruppe: Unge, frivillige ledere, der i fællesskab leder andre unge og børn.

"I Bent Byg gruppen tror på, at vi gennem fantasifulde løb og ture kan lære spejderne at tage ansvar for sig selv og hinanden," siger Henrik Toft Simonsen, der sammen med Kathrine Dahl Marcussen (Keego) og Line Maj Hedegaard (Kiboko) udgør gruppeledelsen.

Børn leder børn

I Bent Byg er der et stort fokus på 'børn leder børn', hvilket bl.a. kommer til udtryk i patruljelivet i troppen, hvor de ældste tropsspejdere er patruljeledere for de yngre.

Gennem patruljelederkurser, ture og med vejledning fra tropslederne, står de selv for de fleste af deres aktiviteter og ugentlige møder. 'Learning by doing' er også et vigtigt mantra for den unge gruppe af ledere, der ofte kaster sig ud i noget nyt, for at lære det undervejs.

Det hele er dog ikke 'learning by doing', for der er også fokus på at få både ledere og spejdere afsted på ture og kurser, som giver dem nogle skills til at varetage det ansvar de påtager sig - både i gruppe, i familien og i samfundet.

Store oplevelser

De seneste par år har Bent Byg opnået store ting. I 2015 var de på den første udenlandstur som gruppe - her gik turen til Arco i det nordlige Italien, hvor Dolomiterne og Gardasøen var de perfekte omgivelser til klatring, vandreture, badeture, byvandringer og lejrliv i et helt anderledes klima.

I 2015 var Bent Byg i Italien og med minierne, som den yngste gren der deltog. De kom op i højden på en Via Ferretta bane, en boltet vandrings og klatrerute langs en wire. En stor oplevelse at være så langt hjemmefra sammen.

I 2015 var Bent Byg i Italien og med minierne, som den yngste gren der deltog. De kom op i højden på en Via Ferretta bane, en boltet vandrings og klatrerute langs en wire. En stor oplevelse at være så langt hjemmefra sammen. Foto: Privat

Troppen havde slet ikke fået nok af udenlandstur og bjerge, så de tog i 2016 til Tatrabjergene i Polen.

De store 'Spejdernes Lejr' i 2012 og 2017, sammen med flere tusinde andre spejdere, har fyldt meget og her har de mærket fællesskabet i eget og andre korps.

Vigtigst af alt har de dog dyrket fællesskabet, friluftslivet, det gode kammeratskab, lederevner og patruljesammenhold til hvert eneste ugentlige møde.

Mikrogren

I 2014 var gruppen blevet stor nok til at oprette endnu en gren, så en mikrogren blev startet. Det har været en stor succes at have endnu en gren, så børn i en endnu tidligere alder kan stifte bekendtskab med spejderlivet.

"I 2021 vil vi gerne afsted på en stor gruppesommerlejr til udlandet igen, ligesom vores fantastiske tur til Italien. Da vi også vil på Spejdernes Lejr i 2022, ligger der et stort arbejde med at finde penge til det foran os, så vi må i gang i god tid," siger Kathrine Dahl Marcussen (Keego).

Begyndelsen på noget stort

Bent Byg som spejdergruppe i Hørsholm så dagens lys i 1969 - sprunget ud af de eksisterende grupper Lorenz Tuxen trop og flok (1954) og Jon Litle trop og flok (1955).

I 1958 startede en klan, som kaldte sig Bent Byg, men ved initiativ fra Birte Laurentiuz opstod Bent Byg som gruppe i 1969.

Ved opstarten var det en drengegruppe, ligesom Jon Litle og Lorenz Tuxen, men ganske kort efter blev Bent Byg den første gruppe i området der optog piger.

"Der har altid været en god tone og en god ånd i Bent Byg. Vi var på mange ture, og det gav en tæthed i gruppen," siger Christine Høgh (Tavi), som var leder fra 1975-88.

Sommerlejrene har i mange af årene gået til Sverige, men det er også blevet til mange lejre i Danmark og i Norge, foruden et par større udenlandsture.

Dybe lokale rødder

De lidt specielle gruppenavne kommer fra lokalhistorien - alle er de tidligere riddere og adelsfolk, som har spillet en ikke ubetydelig rolle i Danmarkshistorien.

For Bent Byg’s vedkommende var han af den indflydelsesrige Grubbe-slægt, var kammermester i 1385 og rigshofmester i 1387, og så var han ejer af holmen, hvorpå først Hirschholm Slot og nu Hørsholm Kirke står.

Ved hans død blev dette og andre af hans besiddelser overdraget til kronen under Margrethe I. Hans våbenskjold med tre kiler, har lagt grunden til det nuværende våbenskjold for gruppen og de rød-gule farver, som så klart symboliserer vores gruppetilhørsforhold.

Midt i 80'erne var der både grønne tørklæder og gruppens nye rød/gule tørklæder. Uniformerne overgik også fra de kakifarvede til de blå uniformer, som stadig bruges i dag. Her er det en sommerlejr på Nekselø.

Midt i 80'erne var der både grønne tørklæder og gruppens nye rød/gule tørklæder. Uniformerne overgik også fra de kakifarvede til de blå uniformer, som stadig bruges i dag. Her er det en sommerlejr på Nekselø. Foto: Privat

"På en tidspunkt i start 80’erne var vi nogen, der var sure på vores tropsleder, som var meget streng. Vi samlede en fraktion og lavede vores egne tørklæder - de var gule med blå kant. Da tropslederen stoppede og en anden kom til, indførte vi de røde tørklæder med gul kant for hele gruppen," fortæller Anders Hauerbach.

Birkeholts trygge rammer

I alle 50 år har hytten Birkeholt i Folehavekvarteretværet tilholdssted for både Bent Byg og nabogrupperne.

I de første mange år som det lille røde sommerhus, der før lå på grunden, men da dette efterhånden var både for slidt, for småt og for umoderne, blev der i 2003 taget de første spadestik til en ny hytte.

Siden 2004 har vi kunnet nyde godt af den imponerende bjælkehytte, som danner nogle fantastiske rammer for spejderarbejdet.

Ud over hytten på Firhusvej bruger Bent Byg også lokalområdet en del, fx. Folehaveskoven og ved Hørsholm Kirke.

I anledning af 50-året for gruppens stiftelse invitere Bent Byg gruppe til reception lørdag 31. august kl. 14.17. Du kan læse mere på www.bentbyg.dk

FAKTA

Bent Byg består af flere afdelinger, grene, som opdeles efter klassetrin og alder:

Mikro, 0.-1. klasse

Mini, 2.-3. klasse

Junior, 4.-5. klasse

Trop, 6.-9./10. klasse

Klan, 16-24 årige og ældre

Derudover er der en aktiv ledergruppe bestående af ledere mellem 16 og 45 år og en bestyrelse af spejdere og forældre, som støtter op om arbejdet.

Publiceret 30 August 2019 16:30