Det er det grønne område bag Kavalerboligerne på Folehavevej og museet på Sdr. Jagtvej, at Freja Ejendomme ser muligheder for at lave etageboliger. Dronefoto: Søren Hempel

Det er det grønne område bag Kavalerboligerne på Folehavevej og museet på Sdr. Jagtvej, at Freja Ejendomme ser muligheder for at lave etageboliger. Dronefoto: Søren Hempel

Nabo frygter nye boliger i det historiske Hørsholm

Freja Ejendomme, der står for salget af Jagt- og Skovbrugsmuseets område, har præsenteret projektidé om nyt boligbyggeri i den gamle slotskøkkenhave på Folehavevej. Naboer råber vagt i gevær og arrangerer borgermøde imod planerne

Af
Morten Timm

"Det vil være intet mindre end en skandale, hvis der skal bygges etageboliger i det historiske Hørsholm på og omkring Folehavevej. Området vil blive ødelagt..."

Så kontant lyder det fra Dorthe Svejstrup, Hørsholm, der sammen med en stor gruppe beboere i området nu reagerer på, at Freja Ejendomme (statens ejendomsselskab) overfor Hørsholm Kommune har præsenteret en projektidé med 32 boliger i den gamle slotskøkkenhave, som ligger bag henholdsvis Kavalerboligerne på Folehavevej og Lokalhistorisk Arkiv og Egnsmuseet på Sdr. Jagtvej.

"Vi kan slet ikke forstå, at man vil ødelægge dette historiske, naturskønne og fredelige område, som Hørsholm er kendt for," siger Dorte Svejstrup og fortsætter:

"Ved at lave over 30 boliger vil der komme tre gange så mange som boliger, som her i Kavalerboligerne, hvor vi har 12 lejligheder. Det bliver jo en meget tæt bebyggelse, som vil fylde og 'skygge' for de historiske bygninger. Tilmed vil trafikken i området blive øget markant."

Klar med borgermøde

Sammen med flere naboer står Dorte Svejstrup bag et borgermøde på søndag 8. september kl. 16 ved Stolbergsstøtten på Sdr. Jagtvej, hvor de håber at se mange fra området.

"Her vil vi både give information om boligplanerne, men også give politikerne besked om, at det her vil vi ikke være med til," fortæller Dorte Svejstrup.

"Vi mener at bevarelse af det væsentligste kulturmiljø i Hørsholm Kommune må være den helt overordnede målsætning for både kommunen og for borgerne i og udenfor kommunen."

Ikke et konkret projekt

Borgerreaktionen kommer imidlertid meget tidligt i en proces, der ifølge Ole Stilling, direktør for by- og ejendomsudvikling i Hørsholm Kommune, reelt set ikke er begyndt endnu.

"Der er slet ikke tale om noget konkret projekt, men alene et diskussionsoplæg fra Freja Ejendomme, som jeg vil kalde det," oplyser Ole Stilling til Ugebladet.

Han tilføjer, at Freja Ejendomme har fremsendt et volumenstudie med 32 boliger i op til tre etager, udarbejdet af Freja egne arkitekter. Foreløbig har der været en uformel drøftelse, ligesom Freja Ejendomme har vist ejendommene og området frem for medlemmer af Miljø- og planlægningsudvalget.

"Men der er slet ikke taget stilling til noget som helst, og der har heller ikke været nogen politisk behandling," understreger Ole Stilling.

Freja Ejendommes volumenstudie af to etageboliger i den gamle slotskøkkenhave på Folehavevej.

Freja Ejendommes volumenstudie af to etageboliger i den gamle slotskøkkenhave på Folehavevej.

At skulle realisere et boligprojekt i det historiske område vil omfatte mange begrænsninger, herunder i forhold til fredningslinjer og kirkebyggelinje, oplyser direktøren for by og ejendomsudvikling videre.

Han finder det helt åbenlyst, at Freja Ejendomme prøver at finde ud af, hvad området kan bruges til i forhold til et salg og kunne tjene penge på det.

Sidst men ikke mindst vil en sådan boligplan kræve en helt ny lokalplan for området, da den eksisterende lokalplan 104 kun tillader byggeri til museums- og offentlige formål.

Interessant men et meget lang vej

Formand for Miljø- og planlægningsudvalget Jan Klit (K) finder det som udgangspunkt interessant, at der er nogen, der vil noget spændende i kommunen.

"Men derfra til der kommer boliger, er der altså en meget lang vej. Det er et af de mest attraktive områder i Hørsholm, så derfor skal vi tænke os rigtig godt om," siger Jan Klit og henviser til, at de har allerede har fået henvendelser fra bekymrede borgere.

"Det er et område med mange muligheder, hvor det er også synd, hvis det hele bare skal ligge dødt hen".

Mulige scenarier

Hos Freja Ejendomme ønsker man ikke at stille op til interview, men direktør Carsten Rasmussen har mailet følgende udtalelse til Ugebladet:

"Freja Ejendomme ejer Folehavevej 13 og 17, og vi er i øjeblikket i dialog med kommunen omkring mulige scenarier for fremtiden. Der er allerede boliger i området, og derfor er etablering af nye boliger i samspil med andre nye funktioner en af mulighederne, men det er naturligvis en tidskrævende proces, og der foreligger ingen lokalplan, så intet bliver afgjort i den nærmeste fremtid," fastslår Freja-direktøren.

Han understreger dog, "at som statens ejendomsselskab er det vores opgave at udvikle og sælge ejendomme, som stat og regioner ikke længere bruger, og dermed skabe nyt liv på den efterladte plads".

Publiceret 03 September 2019 09:15