Den nye spisesal med den store glasfacade ud mod skov og sø.

Den nye spisesal med den store glasfacade ud mod skov og sø. Foto: SES

Rekordmange elever på SES:

Her er efterskolen et dannelsesprojekt

Sportsefterskolen Sjælsølund har taget hul på ny skoleår med ny lyddæmpet spisesal og flere elever end nogensinde

Af
Fred Jacobsen

"Lyt en gang. Meget af lyden forsvinder," siger forstander Jens H. Nissen og klapper hænderne hårdt sammen for at demonstrere, hvor lidt efterklang der er den nye store - her tomme - spisesal.

Det er der en idé i: For når 168 efterskoleelever myldrer ind for at få noget at spise, og snakken går hen over bordene, opstår der larm. Men selv med en stor glasfacade ud mod den smukke sø og skoven bliver støjniveauet aldrig højere end at der kan føres en god samtale. Også det betyder noget for det billede, efterskolen gerne vil have af sig selv.

"Vi siger, at vores værdier hviler på en skammel med tre ben. Det faglige, det sportslige, dannelse. Lige som måltidet er tidspunktet, hvor familien samles, og der samtales, skal det også være sådan her. Derfor har det været vigtigt at konstruere den nye spisesal, så det kan lade sig gøre. Det skal være er rart sted at være," forklarer forstanderen.

Ny idrætshal

Spisesalen er ikke det eneste nye, Sportsefterskolen Sjælsølund (SES) kan byde på. Et stykke derfra er der en stor byggeplads, hvor skolen er ved at opføre en ny stor idrætshal på over 2000 kvadratmeter med seks badmintonbaner med internationale mål, seks klasselokaler og plads til danserne, som ud over fodbold, badminton, ski, golf og adventure er de sportsgrene, skolen slår sig op på. Og tilbage i hovedbygningen har man også i forbindelse med ombygningen.

Byggeriet af en ny sportshal med seks badmintonbaner og klasselokaler er snart ved at være færdig.

Byggeriet af en ny sportshal med seks badmintonbaner og klasselokaler er snart ved at være færdig. Foto: SES

Høj stabilitet

168 elever er det største antal elever, der nogensinde har været på SES. Et tal, der har været støt stigende de senere år. Det er vigtigt for skolens økonomi, men endnu vigtigere er der, at elevtallet er stabilt hen over skoleåret. Derfor er forstanderen især stolt over det seneste skoleår, hvor alle 156, der begyndte, også var der, da året sluttede.

Efterskolen er ikke et forlænget lejrskoleophold. Det er et dannelsesprojekt

"Det er der altså ikke mange efterskoler, der kan sige," lyder det fra Jens H. Nissen.

En del af skolens elever dyrker sport på eliteplan. Eksempelvis er aktuelt to spillere på kontrakt i Lyngby og FC Nordsjælland i superligaen - og sidste år var to spillere med i førsteholdstruppen i FC Nordsjælland. Det er dog ikke elite det hele, forsikrer Jens H. Nissen.

Især i de lune måneder er terrassen uden for den nye spisesal et samlingssted for efterskolen.

Især i de lune måneder er terrassen uden for den nye spisesal et samlingssted for efterskolen. Foto: Fred Jacobsen

En anden fortælling

"Efterskolen er ikke et forlænget lejrskoleophold. Det er et dannelsesprojekt," slår han fast og vil gerne gøre op med en forældet klassisk fortælling om efterskolen som en skole for børn, der ikke kan opføre sig ordentligt og skal afrettes.

Alligevel undgår SES ikke nogle af tidens trends. Således har Jens H. Nissen iagttaget, at når eleverne er samlet i mindre grupper, så kommer mobilerne ofte frem og eleverne går mere ind i sig selv.

"Dog slet ikke som for en fire-fem år siden," siger forstanderen og oplyser, at eleverne hele den første uge på skolen ikke må have mobiltelefoner på sig. Det er en beslutning, elevrådet har været med ind over.

Nej tak til E-sport

Skolens fokus på sport gør, at den ofte bliver spurgt om at oprette nye linjer. Der er således også forespørgsler om en E-sportlinje. Den er Jens H. Nissen dog ikke med på.

"Medierne fylder ikke så meget her på skolen," slår han fast.

Efterskolens hjerte: Hovedbygning med terrasse, ny spisesal og køkken. Der er værelser oven på spisesalen.

Efterskolens hjerte: Hovedbygning med terrasse, ny spisesal og køkken. Der er værelser oven på spisesalen. Foto: SES

FAKTA

Sportsefterskolen Sjælsølund blev grundlagt i 1953 som Sjælsølund Efterskole.

Skiftede navn til Sportsefterskolen Sjælsølund i 2011.

Skolen har 22 ansatte, heraf 13 undervisere.

Elevudvikling de seneste fem år: 2015/16: 138, 16/17: 142, 17/18: 148, 18/19: 156, 19/20: 168

Publiceret 07 September 2019 09:00