Peter Bjørno Jensen bød velkommen til borgermøde om Freja Ejendommes boligprojekt i den historiske museumshave, der ligger bag Egnsmuseet på Sdr. Jagtvej og Kavalerboligerne på Folehavevej 17.

Peter Bjørno Jensen bød velkommen til borgermøde om Freja Ejendommes boligprojekt i den historiske museumshave, der ligger bag Egnsmuseet på Sdr. Jagtvej og Kavalerboligerne på Folehavevej 17. Foto: Morten Timm

Naboer væbner sig i kampen for at bevare historisk museumshave

Stort fremmøde til borgernes eget borgermøde om Freja Ejendommes boligbyggeri i museumshaven i det historiske Hørsholm

Af
Morten Timm

Omkring 50 personer mødte søndag eftermiddag op til et hurtigt indkaldt borgermøde om Freja Ejendommes planer om at opføre 32 boliger i tre etager i den såkaldte museumshave - den gamle slotskøkkenhave - der ligger bag Kavalerboligerne på Folehavevej 17 i det historiske Hørsholm.

Mødet var arrangeret af naboer, der vil råbe lokalpolitikerne op om deres modstand mod projektet fra statens ejendomsselskab, inden arbejdet med en ny lokalplan sættes i gang.

"Det er også en fremstrakt hånd fra os til politikerne om at vi gerne vil involveres," sagde Peter Bjørno Jensen efter at have budt de mange borgere velkommen.

"Flere politikere har sagt, at vi er alt for tidligt ude, men vi vil hellere være ude nu end komme for sent på banen. Der er tale om en historisk grund," understregede Peter Bjørno Jensen.

Han fortalte videre, at Freja Ejendommes boligprojekt har en bebyggelsesprocent på 40, at alle museumshavens træer skal fældes for at gøre plads til boligerne.

"Oveni kan vi se frem til en voldsom trafikforøgelse..."

Herlighed eller skatteborgere

Herefter fik de fremmødte vist, hvor på Sdr. Jagtvej, den planlagte udkørsel skal anlægges. Det undrede Lene Westergaard, der er nabo og for halvandet år siden fik afslag på at opføre en carport ud mod Sdr. Jagtvej, da kommunen ikke ønskede flere overkørsler til Sdr. Jagtvej på grund af det trafiksikkerhedsmæssige.

Bagefter vandrede de mange borgere ind i museumshaven, hvor Peter Bjørno Jensen viste de høje markeringspinde, som landmålerne har opsat og som indikerer, hvor boligblokkene tænkes placeret.

I jorden er der sat markeringspinde, der viser hvor i museumshaven, Freja Ejendomme har tænkt, at de tre etageejendomme med i alt 32 boliger skal placeres.

I jorden er der sat markeringspinde, der viser hvor i museumshaven, Freja Ejendomme har tænkt, at de tre etageejendomme med i alt 32 boliger skal placeres. Foto: Morten Timm

Blandt flere af borgerne var der en opfattelse af stor hemmelighedskræmmeri om projektet fra Hørsholm Kommunes side. Det virkede ikke formildende, at de tre fremmødte byrådsmedlemmer Charlotte Kirchheiner (K), Anne Ehrenreich (V) og Thorkild Gruelund (UP) forsikrede forsamlingen om, at de ikke have set noget som helst til Freja Ejendommes boligprojekt.

"Det her er jo ikke noget kommunen har andel i, da det er statens areal. Derfor er det for os alene et valg mellem herlighed og skatteborgere," sagde Thorkild Gruelund og slog i samme åndedrag fast, at han håber, at der er et flertal, der vælger herlighederne.

"Ja, for hvorfor bor vi i Hørsholm? Og hvorfor flytter vi til Hørsholm?," supplerede en af mødedeltagerne.

Find et politisk flertal

Selv om Gruelund meldte ud, at han vil sige nej til Frejas boligplaner, så var hans besked til naboerne, at det handler om at finde ti politikere, der vil sige nej. Alternativt at de selv finder ud af, hvad de som naboer synes er spiseligt i forhold til antal boliger og byggehøjde - og på en måde så Freja Ejendomme også kan tjene penge.

Venstres Anne Ehrenreich, medlem af Miljø- og planlægningsudvalget, finder det kritisabelt, at de som politikere slet ikke tidligere i forløbet er blevet orienteret om Frejas planer.

"Når der er tale om noget så omfattende, så vil jeg gerne vide det fra administrationen noget tidligere," sagde Anne Ehrenreich til Ugebladet under borgermødet.

Umiddelbart vender hun også tommelfingeren ned til boligprojektet i museumshaven.

"Det ser meget voldsomt ud, og jeg kan slet ikke se det for mig her," fastslog hun.

De Konservatives Charlotte Kirchheiner, næstformand i Miljø- og planlægningsudvalget, udtrykker også skepsis for boligprojektet fra Freja.

"Museumshaven er del af et unikt kulturhistorisk område, og jeg ser ingen grund til at ændre på den nuværende lokalplan. Vi har flere steder i Hørsholm, hvor vi kan bygge nyt, så lad os starte her. Museumsområdet trænger naturligvis til at blive revitaliseret, men i mine øjne er boligblokke i museumshaven ikke svaret."

Dermed synes naboerne allerede at have tre af de ti politikere, der skal til for at stoppe planerne.

Facebook-gruppe

De planlægger nu at starte en underskriftindsamling mod boligplanen i museumshaven og har allerede oprettet en Facebook-gruppe - Museumshaven i Hørsholm - hvor de opfordrer folk til at tilmelde sig.

Endelig blev det oplyst, at Freja Ejendomme har inviteret de nærmeste naboer til rundvisning og præsentation af projektet på et møde tirsdag 17. september kl. 16.30 ved Jagt- og Skovbrugsmuseets indgang.

Publiceret 09 September 2019 17:30