"Den skal bare stå på Stadion Allé," mener Karsten Aabrink, der har forelsket sig i skulpturen 'Forskeren' af Kristian von Hornsleth og nu sammen med Team Hørsholm vil arbejde for at de sidste penge til projektet bliver skrabt sammen. Foto: Fred Jacobsen

Nu stormer 'Forskeren' mod Stadionallé

Med hjælp fra Team Hørsholm skal der nu slås til for at realisere Kristian von Hornsleths skulpturprojekt

Af
Fred Jacobsen

Der har været lidt stille omkring 'Forskeren' på det seneste. Det er slut nu: Med hjælp fra Team Hørsholm stormer skulpturen af Kristian von Hornsleth af den verdenskendte dna-forsker Eske Willerslev nu i fuld fart frem mod sin endelige placering på Stadionallé mellem idrætsparken, Rungsted Gymnasium og Vallerød Skole.

Denne placering er der ifølge Karsten Aabrink, næstformand i Team Hørsholm, rigtig meget symbolik i.

"Den skal bare stå på Stadionallé," slår Aabrink fast for at understrege, at han og Team Hørsholm nu vil bruge kræfter på at få projektet hevet i land. Der manglede 700.000 kr. for at få skulpturen på plads, da Team Hørsholm gik ind i sagen for 14 dage siden. Nu mangler der 350.000 kr. Og håbet om, at restbeløbet nu også kommer hjem snart, vokser.

Årets sportsnavn

Det var under et møde i Team Hørsholms forretningsudvalg, sagen tog fart.

"Jeg så skulpturen på Mortens (Slotved, red.) kontor. Jeg synes den er fed. Så var der en der spurgte, hvorfor vi egentlig ikke kårer årets sportsnavn. Vi kårer årets leder, men ikke årets sportsnavn. Og så fik jeg den idé, at vi jo kunne overrække en lille udgave af skulpturen til den, der så bliver udnævnt," fortæller Karsten Aabrink.

Den skal bare stå på Stadionallé

Kristian von Hornsleth beskrev oprindeligt skulpturen på denne måde: "En hyldest til videnskaben og den frie tanke. Den afbilder verdens vildeste DNA-forsker – et fyrtårn af viden og nysgerrighed. Med placeringen lige ved gymnasiet håber vi, at den inspirerer unge mennesker til i højere grad at se forskere og videnskabsfolk som superhelte frem for at idolisere deltagere i reality-tv. Vi opfordrer privatpersoner og det lokale erhvervsliv til at bakke op om dette budskab."

Sådan vil det se ud, når 'Forskeren' en gang finder sit rette sted i Hørsholm.

Sådan vil det se ud, når 'Forskeren' en gang finder sit rette sted i Hørsholm. Illustration: Hornsleth Studio

Nu får 'Forskeren' bredere betydning: Fra at være en statue af Eske Willerslev i fuld fart frem mod nye erkendelser som et symbol på, at det er cool at være klog og at søge ny viden, og at forskere i virkeligheden er superhelte, udvides symbolikken også til at omfatte sport.

Det giver efter Karsten Aabrinks opfattelse god mening, ikke mindst på grund af skulpturens kommende placering mellem gymnasium, skole og idrætsfaciliteter, hvor tusindvis af børn og unge færdes dagligt. Og det giver derfor også god mening, at Team Hørsholm, der er sat i verden for at støtte idrætten i kommunen, går ind og hjælper til med at de sidste penge kommer ind, så skulpturen også kommer op at stå.

Årets Hornsleth?

Så nu køber Team Hørsholm 25 små skulpturer, som skal overrækkes til de næste 25 årets sportsnavne i Hørsholm. Et af de nyere medlemmer i Team Hørsholm, APJ El i Søborg, var fyr og flamme og bidrog straks med 300.000 kr. Derud over har partnerleder i Rungsted Seier Capital, Finn Rosenthal, smidt 50.000 kr. i puljen, så der nu mangler 350.000 kr. for at komme i mål.

Forskeren

  • Multikunstneren Kristian von Hornsleth lancerede i efteråret 2016 idéen om projektet.
  • Oprindeligt skulle skulpturen stå på Københavns Universitet, som dog takkede nej til en statue af en nulevende forsker.
  • Derefter besluttede han at donere den til Hørsholm Kommune, der bidrager med at stille et område på Stadionallé til rådighed.
  • Skulpturen koster 1,6 millioner og skal finansieres gennem bidrag fra virksomheder og salg af statuetter og særtryk.

Publiceret 13 September 2019 09:30