Hørsholm Bibliotek er efter nogle magre år igen en stor publikumssucces med stigende besøg og øget udlån.

Hørsholm Bibliotek er efter nogle magre år igen en stor publikumssucces med stigende besøg og øget udlån. Pressefoto

Hørsholm Bibliotek hitter:

 Flere besøg og udlån

Popularitetsbarometeret stiger for Hørsholm Bibliotek, der har vendt den negative udvikling og modsat andre biblioteker oplever stigende besøg og udlån

Af
Morten Timm

På Hørsholm Bibliotek har de god grund til at smile. For flere og flere borgere besøger og bruger biblioteket.

Ifølge de nyeste tal, som Hørsholm Kommune netop har offentliggjort, er besøgstallet i første halvdel af 2019 steget med 5,5 procent i forhold til året før.

I gennemsnit er besøgstallet 18.500 pr. måned, og det er altså steget med omkring 1.000 besøg i første årets første seks måneder. En positiv udvikling i en tid, hvor andre af landets biblioteker oplever både lavere besøgstal og faldende udlån.

De nye tal glæder biblioteksleder Marianne Wulff, som har arbejdet på Hørsholm Bibliotek i 32 år.

"Vi glæder os over den positive tilslutning til biblioteket som kultur- og mødested, for det falder rigtig godt i tråd med vores vision for biblioteket, som handler om at være et inspirerende litteraturhus og et digitalt bibliotek, der skaber fællesskaber på kryds og tværs," siger hun i en pressemeddelelse.

Friske tal fra Danmarks Statistik viser, at Hørsholm Bibliotek har ni besøg pr borger om året. Det er tre flere end landsgennemsnittets seks årlige biblioteksbesøg pr. borger.

Kurven vendte i 2017

Hos bibliotekets personale har de ikke mindst kunne mærke den øgede interesse fra børnefamilier som nyder eftermiddagsstunder og weekender i børneområdet på biblioteket. Desuden er bibliotekets arrangementer velbesøgte af både herboende og udenbys borgere, og flere skoleklasser og studerende benytter biblioteket jævnligt.

Hørsholm Bibliotek mærker en øget interesse fra børnefamilier, som nyder eftermiddagstunder og weekender i det populære børneområde på biblioteket.

Hørsholm Bibliotek mærker en øget interesse fra børnefamilier, som nyder eftermiddagstunder og weekender i det populære børneområde på biblioteket. Pressefoto

Gennem flere år oplevede Hørsholm Bibliotek også et nedadgående udlån. En af årsagerne var blandt andet streamingtjenesternes indtog, der udkonkurrerede lån af musik cd'er. Tilmed faldt bogudlånet også.

Men ifølge biblioteksleder Marianne Wulff vendte kurven fra 2017 og er gået op siden. Alene i første halvår af 2019 steg det fysiske udlån med 4,5 procent i forhold til 2018, og der er nu et gennemsnit på 17.000 bogudlån pr. måned.

Oveni det kommer det elektronisk udlån - download af e-bøger, lydbøger og film - der er steget med 29,5 procent i forhold til 2018.

Bogudlånet udkonkurreres på ingen måde af e-bøger, der med et gennemsnitligt udlån på 1.744 enheder pr. måned stadig langt fra de fysiske bøger med. Med til historien hører, at der er begrænsning på tre e-lån pr. enhed, pr. borger pr. måned.

Ros på Kulturdagen

På den netop overståede Kulturdag fik Hørsholm Bibliotek også en understregning af deres popularitet.

I samtalesalonen om input til kommunens fremtidsudvikling, blev der nemlig uddelt ros til Kulturhus Trommen for de mange gode tilbud til børn og voksne. Biblioteket især fik prædikatet som et af de bedste i Nordsjælland, oplyser formand for Sport-, fritid- og kulturudvalget, Nadja M. Hageskov (K) i pressemeddelelsen.

"Det er dejligt at se, at vores indsatser for at holde Kulturhuset aktuelt belønner sig med besøgende og høje udlånstal. Vi har stort fokus på at være udviklingsparate, og den udviklingsplan, som vi søsatte i foråret, er et klart udtryk for det. Jeg er både stolt over og glad for det bibliotek, vi har her i Hørsholm," siger Nadja Maria Hageskov (K), formand for Sport-, fritid- og kulturudvalget.

Publiceret 20 September 2019 09:18