Med regeringen og KLs økonomiaftale for kommunerne har det lempet det økonomiske pres på Hørsholm betragteligt, men budgetudfordringen er fortsat stor for kommunalbestyrelsen, mener borgmester Morten Slotved.

Med regeringen og KLs økonomiaftale for kommunerne har det lempet det økonomiske pres på Hørsholm betragteligt, men budgetudfordringen er fortsat stor for kommunalbestyrelsen, mener borgmester Morten Slotved. Foto: Morten Timm

Sparekniven skal alligevel ikke skære så dybt:

Stor milliongevinst til Hørsholm

Den økonomiaftale mellem KL og regeringen betyder, at Hørsholm ikke længere skal finde 66 millioner i budget, men kan nøjes med 35-45 millioner. Budgetopgaven er fortsat stor, siger borgmesteren

Af
Morten Timm

Det er blevet lidt lettere at være politikere i Hørsholm og sidde i de aktuelle budgetforhandlinger.

For med ét slag er det økonomiske sparemål skrumpet fra 66 millioner kroner til 35-45 millioner kroner på budgettet for 2020 og de efterfølgende år.

Den mindre budgetudfordring på op mod 30 millioner kroner skyldes først og fremmest den landsdækkende økonomiaftale mellem Kommunernes Landsforening (KL) og regeringen. Oveni kommer en positiv udvikling i Hørsholm Kommunes indtægter fra selskabsskatten med 8-9 millioner, oplyser borgmester Morten Slotved (K) i en pressemeddelelse.

"Det er positivt, men budgetopgaven er fortsat stor," fastslår borgmesteren.

Sparekniven stadig fremme

I begyndelsen af september indledte byrådets partier intensive møder om budgettet for 2020-23. Det var med den bundne opgave at omprioritere for 66 millioner kroner, som ville betyde markante serviceforringelser for borgerne.

Selv om økonomiaftalen har taget toppen af presset, er sparekniven på ingen måde lagt væk. Der skal stadig findes mellem 35 og 45 millioner.

"Vi kan ikke aflyse de svære budgetforhandlinger, for der er stadigvæk meget på spil i forhold til, hvilke serviceforringelser borgerne kommer til at mærke til næste år og årene frem," siger Morten Slotved videre i pressemeddelelsen.

Hvilke spareforslag der eventuelt bliver taget af bordet kan han ikke pege på endnu.

”Vi er slet ikke der i forhandlingerne, hvor vi kan afvise eller beslutte reduktionsforslagene, så alt er forsat i spil.”

Usædvanligt budgetår

Normalt ville lokalpolitikerne på dette tidspunkt være meget længere fremme i budgetforhandlingerne, men det er først nu, at Hørsholm Kommune har det præcise kendskab til økonomien.

Årsagen skal findes i regeringsskiftet. På grund af folketingsvalget i juni og efterfølgende regeringsdannelse blev der nemlig ikke indgået økonomiaftale før sommerferien mellem regeringen og KL, som det plejer at ske.

Den aftale kom på plads tidligere på ugen og har altså rykket mærkbart på behovet for nedskæringer i Hørsholm. Ifølge borgmester Morten Slotved er budgettet først klar 4. november, hvor Hørsholm Kommunalbestyrelse endeligt skal vedtage budgettet for 2020-23.

Publiceret 20 September 2019 17:31