Der var buh-råb og generelt dårlig stemning, da naboer til PH Park havde inviteret til nabomøde om det kommende byggeri. Her Svend Erik Christiansen (S) og Henrik Klitgaard (R) ved Usserød Skoles opskrift på venskab.

Der var buh-råb og generelt dårlig stemning, da naboer til PH Park havde inviteret til nabomøde om det kommende byggeri. Her Svend Erik Christiansen (S) og Henrik Klitgaard (R) ved Usserød Skoles opskrift på venskab. Foto: Fred Jacobsen

Nabomøde med buh-råb:

"I er hørt, men I får ikke ret i alt"

PH Parks naboer ville have politikerne i tale. Det fik de - men ingen konkrete svar

Af
Fred Jacobsen

Der har været holdt mange borgermøder i Hørsholm i de seneste år. Buh-råb mod politikerne på møderne hører dog til sjældenhederne.

Tirsdag aften var der samlet 90 borgere på Usserød Skole til et møde for naboer - suppleret med borgere fra andre byggemæssige 'brændpunkter' i byen - om det kommende byggeri i PH Park. Med ni kommunalbestyrelsesmedlemmer i panelet og de fleste andre i salen, blev det en slags borgermøde. Og et af slagsen, hvor stemningen var dårlig.

Buhet blev der, da viceborgmester Henrik Klitgaard (R) rejste sig og roste byggeriet for at være bæredygtigt, fremadrettet og et kommende vartegn for byen. Og han mente også, at processen har været "lang og meget grundig".

Står på mål

"Jeg er stolt af dette byggeri. Jeg står på mål for dette projekt," sagde Klitgaard. Og blev mødt af buh-råb, da han bebudede, at forvaltningen havde udarbejdet helt nye skyggediagrammer, der ifølge viceborgmesteren viser, at naboerne på den anden side af Bolbrovej ikke får skygge hverken kl. 18 eller kl. 20 i juni, juli og august.

Vi har brug for noget med substans for at berolige os

Et udsagn, der fik Chr. Schulze, en nabo på Hasselvej, der sad i panelet sammen med en anden nabo, Henrik Ludvigsen, Usserød Kongevej 106, op af stolen.

"Hvis man nu siger, at der ikke kommer skygge, så er det jo absurd," mente han, der efter egne beregninger kan se frem til op til tre timers mere skygge i sommermånederne efter PH Parks færdiggørelse.

Klitgaard ramte lige ind i kernen af det, naboerne var kommet for. De var kommet for at få politikerne i tale og ville allerhelst have dem til at sige, at de nu ville gå ind for at ændre projektet, så der ikke bygges bygninger, der er så høje, at de kaster skygge og giver indblik i deres haver.

Brug for substans

"Vi har brug for noget med substans for at berolige os," forsøgte Henrik Ludvigsen sig.

Det fik Ludvigsen ikke så meget af fra de ni politikere i panelet. Løsgænger Thorkild Gruelund var dog konkret, da han slog fast, at han ville stemme for lokalplanen uanset hvad. Af økonomiske grunde.

"Et nej til lokalplanen vil få store konsekvenser. Og jeg vil trods alt hellere have Morten Slotved end Astrid Kragh (social- og indenrigsminister, red.) som borgmester," sagde Gruelund med henvisning til kommunens udfordrede kassebeholdning og risikoen for, at kommunen i værste fald kan blive sat under administration. Han var så i øvrigt enige med naboerne om, at skygge ikke er noget "man kan byde borgerne".

Vi kan være stolte af projektet. Vi får en ny smuk bydel

Kun lidt konkret

Politikerne var generelt meget lidt konkrete og kunne ikke give naboerne de konkrete beroligende meldinger, de var kommet efter.

Måske var Venstres Annette Wienckens indlæg den mest præcise opsummering af, hvad de fleste tænkte - og også mere eller mindre gav udtryk for:

"Der har været en meget grundig proces. Vi kan være stolte af projektet. Vi får en ny smuk bydel. Men jeg går også op i, at de eksisterende borgere kommer først. Så nu håber jeg, vi lander det her ambitiøse og skønne projekt."

Hendes partifælle Anne Ehrenreich forsøgte at holde borgmester Morten Slotved (K) fast på, at han tidligere har udtalt, at der kan flyttes rundt på nogle af bygningerne, og at der måske også kunne kappes en etage af de op til seks etager høje bygninger.

"Vi kan ændre noget. Det er, hvad jeg har fået at vide. Det vil jeg slås for," lød det fra Ehrenreich, der - i modsætning til Klitgaard - høstede bifald.

Alle politikere og en del naboer tog ordet. Grundtonen hos naboerne indlæg var, at der skal ske ændringer i projektet, så indblik- og skyggegener reduceres. Hos politikerne var grundtonen, at der nu skal forhandles med bygherren om, hvad der kan lade sig gøre i forhold til det, der har været i udbud.

Grænser for ændringer

Både Morten Slotved og formand for Miljø- og planlægningsudvalget (MPU), Jan H. Klit, understregede, at der var grænser for, hvad der kan ændres i projektet i forhold til det, investorerne har budt ind på.

"Det er klart, at skal vi ned i 2,5 etager, så er der tale om et nyt udbud," fastslog Morten Slotved og tilføjede i sin afsluttende bemærkning:

"I er hørt. Men jeg vil ikke stå her og sige, at I får ret allesammen."

Publiceret 21 September 2019 09:00