Museumshaven er et af de 20 områder, Hørsholm kommunei sin boligredegørelse har udpeget til et sted, hvor der kan bygges boliger. Det er staten, der ejer grunden.

Museumshaven er et af de 20 områder, Hørsholm kommunei sin boligredegørelse har udpeget til et sted, hvor der kan bygges boliger. Det er staten, der ejer grunden. Foto: Søren Hempel

Boligplanen er klar:

Sådan får Hørsholm del i væksten

60-70 nye boliger om året skal vende en negativ befolkningsudvikling

Af
Fred Jacobsen

Hvis Hørsholm Kommune skal undgå at blive sejlet agterud i kommunernes benhårde konkurrence om at lokke mennesker til at bosætte sig i kommunen, skal der ske noget markant - og det skal ske snart.

"Som det ser ud nu, vil vores befolkningsudvikling frem til 2030 være på 0,2 procent (ifølge Danmarks Statistik, red.). Vi bliver færre og kommer under 25.000 indbyggere, mens man eksempelvis i Allerød forventer en befolkningstilvækst på nær 19 procent. Vi skal være en lille smule mere offensive," siger Jan H-Klit (K), formand for Miljø- og planlægningsudvalget (MPU), til Ugebladet.

Ny vækststrategi

Han bebuder derfor en helhedsplan for, hvor mange boliger Hørsholm skal vokse med i de kommende år for at vende den negative udviklingstendens. Planen skal sikre en tilvækst af boliger, der tilgodeser det voksende antal ældre, der ønsker at flytte fra store til mindre boliger - og ikke mindst børnefamilier, der er så vigtigt for byens udvikling.

"Vores skøn er, at der skal bygges 60-70 nye boliger om året de næste tre til fem år," mener Jan H. Klit. Det er en markant stigning i forhold til de seneste 15 år, hvor udviklingen har ligget på beskedne 40-50 boliger årligt, og er gået lidt i stå de seneste år.

Ulvemosehuset skal bevares, men Fritidshusgrunden kan ifølge boligredegørelsen rumme 15-20 boliger.

Ulvemosehuset skal bevares, men Fritidshusgrunden kan ifølge boligredegørelsen rumme 15-20 boliger. Dronefoto: Søren Hempel

Bredt udbud af boliger

Planen underbygges af tal fra ejendomsrådgiverselskabet Cushman & Wakefield RED, som har udarbejdet en afsætnings- og markedsanalyse for Hørsholm Kommune.

Selskabet skriver i sin analyse, at der "ikke (er) nogen entydig tendens i de forskellige befolkningsprognoser, hvor den årlige tilvækst svinger mellem – 40 til + 40 personer de kommende 10 år. Det er dog REDs vurdering, at Hørsholm Kommune kan opnå en god andel af den regionale tilvækst, hvis der løbende er et bredt udbud af nye boliger. Tilvæksten vurderes at kunne komme op på ca. 80 personer årligt, hvilket understøttes af den historiske udvikling. Over en 10-årig periode vil de ca. 800 nye borgere medføre et boligbehov på 350 – 500 boliger ved en gennemsnitlig husstandsstørrelse på 2,15. Tiltrækningen af nye borgere kan ske via nybyggeri til tilflytterne eller via nybyggeri til gruppen af seniorer som forventes at efterspørge mindre, men velbeliggende boliger af høj kvalitet. I realiteten bør der dog arbejdes med en bredere strategi, hvor boligudbuddet har en bredere målgruppe på tværs af projekter og beliggenheder."

Den 'regionale vækst', ovenstående analyse omtaler, er en forudsigelse om, at der frem mod 2030 forventes op mod 200.000 nye borgere i Hovedstadsområdet, og "at Hørsholm har mulighed for at tage del i den vækst, hvis det ønskes og der planlægges for det."

20 steder der kan bebygges

Kommunen har derfor i en spritny boligredegørelse udpeget 20 områder i kommunen, hvor der kan bygges boliger - i alt mellem 1.100 og 1.330 boliger, hvis man giver den 'fuld skrue'.

Det kommer dog ikke til at ske, forsikrer Jan H. Klit.

"Nu er der sat en spade i jorden på Møllehusgrunden, og så har vi PH Park og Hannebjerg. Dernæst mener jeg, vi i den nære fremtid skal fokusere på området på hjørnet Hørsholm Allé/Usserød Kongevej og stationsområdet i Kokkedal," siger Jan H. Klit til Ugebladet.

Hørsholm Kommunes oversigtskort over de 20 områder, hvor der kan boligudvikles. Se faktaboks nedenfor.

Hørsholm Kommunes oversigtskort over de 20 områder, hvor der kan boligudvikles. Se faktaboks nedenfor. Foto: Hørsholm Kommune

HER KAN DER BYGGES

 • 1. PH Park, skønnet antal boliger: 260-280 boliger, ejes af Hørsholm Kommune
 • 2. Usserød Kongevej 45, 20-30 boliger, Hørsholm Kommune
 • 3. Hørsholm Allé, 60-70 boliger, Hørsholm Kommune
 • 4. Møllehusgrunden, 20-25 boliger, Hørsholm Kommune
 • 5. Fritidshuset, 15-20 boliger, Hørsholm Kommune
 • 6. Louis Petersensvej 11 (Hannebjerg), ca. 30 boliger, Hørsholm Kommune
 • 7. Kokkedal Vest, ca. 170 boliger, Hørsholm Kommune
 • 8. Ådalsparkvej 2 (Rådhuset), 50-100 boliger, Hørsholm Kommune
 • 9. Kokkedal Nordvest (mellem Lågegyde og Slotsbakken), 75-80 boliger, Hørsholm Kommune
 • 10. Kokkedal Station Øst, 50-70 boliger, Hørsholm Kommune
 • 11. Kokkedal Station Vest, 40-50 boliger, Blandede ejerforhold
 • 12. Usserød Kongevej 23, ca. 25 boliger, Privat
 • 13. Område ved Hørsholm Midtpunkt (p-plads ud mod Usserød Kongevej), 80-100 boliger, Privat
 • 14.Område ved Apotekertorvet, 40-50 boliger, Privat
 • 15. Område ved Kamerrådensvej, 30-50 boliger, Hørsholm Kommune
 • 16. Område bag Folehavevej (Museumshaven) ( 17-23, 25-30 boliger, Privat
 • 17. Rungsted Kyst Station øst (Bonavagrunden), 30-40 boliger, DSB Ejendomsudvikling
 • 18. Rungsted Kyst Station vest, 40-50 boliger, DSB Ejendomsudvikling
 • 19. Nordligt område ved Helsingørmotorvejen (Christianshusvej), 20-30 boliger, Privat
 • 20. Sydligt område ved Helsingørmotorvejen (Bakkehusene), 20-30 boliger, Privat

Publiceret 01 October 2019 11:00