Bente Hvedehave elsker sit frisørjob i B's Hairstudio og har ikke sat en udløbsdato på sin karriere, der tæller 54 år i faget og nu 50 års jubilæum som selvstændig.

Bente Hvedehave elsker sit frisørjob i B's Hairstudio og har ikke sat en udløbsdato på sin karriere, der tæller 54 år i faget og nu 50 års jubilæum som selvstændig. Foto: Morten Timm

Bente trodsede sin far og fejrer nu 50 års jubilæum:

Jeg elsker når folk kommer ind med sjusket hår og går ud med en formet frisure

Bente Hvedehave elsker sit arbejde som frisør, og selv om hun er fyldt 69 år og nu runder 50 års forretningsjubilæum med B's Hairstudio på Gl. Hovedgade har hun ingen planer om at stoppe

Af
Morten Timm

Havde det været for Bente Hvedehaves far, ville hun ikke kunne fejre sit 50 års forretningsjubilæum som selvstændig frisør på tirsdag 15. oktober.

For da hun som 15-årig pige følte, at hun havde fundet sin vej i livet og ville være frisør, blev hun mødt af et stort 'nej' fra sin far.

"Frisør er ikke noget, man kan leve af", sagde han dengang midt i 1960'erne til hende.

Det fik dog ikke den unge Bente til at rette ind. Tværtimod skulle hun nok bevise, at hun kunne skrabe penge sammen.

De første 31 år havde Bente Hvedehave salon på Rungstedvej 86 ved siden af Rungsted Kro, men rykkede for 19 år siden til Gl. Hovedgade og skiftede salonens navn til B's Hairstudio for at komme nogenlunde øverst i telefonbogen.

De første 31 år havde Bente Hvedehave salon på Rungstedvej 86 ved siden af Rungsted Kro, men rykkede for 19 år siden til Gl. Hovedgade og skiftede salonens navn til B's Hairstudio for at komme nogenlunde øverst i telefonbogen. Foto: Morten Timm

Ville bare være frisør

Så ved siden af lærepladsen som frisør knoklede hun som afrydder på den hedengangne Amsterdam Kro et par aftener om ugen og ekspederede i Lise Løves chokoladebutik på hjørnet af Ahornvej.

Ja, der var slet ikke tid til at kede sig, for ved siden af stod den på både turneringsdans og håndbold, husker Bente Hvedehave, der er født og opvokset i Hørsholm.

"Det frustrerede selvfølgelig min far, men jeg ville bare være frisør," siger hun med fasthed i stemmen her mere end 50 år efter.

"Jeg kan ganske enkelt godt lide mit job, og jeg kunne mærke med det samme, at det var den rette hylde for mig. Derfor er jeg blevet ved," fortæller Bente Hvedehave til Ugebladet, der var med dengang Beatles-håret blevet populært og hvor drengene kom og ville klippes som Liverpool-stjernerne uden forældrenes tilladelse.

"Det er et dejligt kreativt job, hvor du kreerer, du danner og du former. Jeg elsker det, at folk kommer ind med lidt sjusket hår og går ud med en formet frisure," forklarer 50 års jubilaren og understreger samtidig, at der aldrig er to dage, der er ens.

Sport og først i telefonbogen

I 1969 - efter endt læretid - begyndte hun i en alder af 19 år som selvstændig frisør og som kompagnon i salonen på Rungstedvej 86, ved siden af Rungsted Kro.

Efter 31 år der flyttede hun for 19 år siden til Gl. Hovedgade og omdømte salonen til B's Hairstudio - for at komme til at stå øverst i telefonbogen, fortæller Bente Hvedehave.

Sideløbende fortsatte hun med sport på højt plan: Sejlads, badminton i mesterrækken og derefter tennis, hvor det blev til flere DM-titler, inden hun slog sig på golf. Ifølge Bente Hvedehave har den fysiske aktivitet gennem hele livet har afgørende betydning for at kunne klare det hårde arbejde, frisørfaget rent faktisk er.

Statistikken taler nemlig sit tydelige sprog. En frisøruddannet bliver i gennemsnit kun otte år i faget. En statistik 69-årige Bente Hvedehave har overgået seks gange.

"Jeg tror ikke, at jeg havde holdt til det, hvis ikke jeg havde dyrket så meget sport og været i godt form," siger Bente Hvedehave.

Frisørjobbet er et hårdt fag, og 69-årige Bente Hvedehave er sikker på, at hun kun har klaret de mange år, fordi hun altid har dyrket sport.

Frisørjobbet er et hårdt fag, og 69-årige Bente Hvedehave er sikker på, at hun kun har klaret de mange år, fordi hun altid har dyrket sport. Foto: Morten Timm

4. generation af kunder

Selv efter 54 år i faget har hun absolut ingen planer om at stoppe. Heller ikke selv om hendes mand godt kunne tænke sig at se lidt mere til hende.

Arbejdsugen tæller stadig fire fulde dage fra klokken 8 til hen mod 19-tiden. Efter hun har fået selskab af frisør Salia i salonen, har hun fået en ekstra fridag, og den er hun glad for og bruger for den for det meste til at spille golf.

Den store kreds af kunder, som er bygget op over de mange år, er naturligvis også noget, der betyder noget for Bente Hvedehave.

"Jeg er jo begyndt på 4. generation i nogle familier, hvor det er oldebørnene, der kommer nu. Jeg har i det hele taget mange børn, men spændet går op til kunder over 90 år," fortæller Bente Hvedehave, der gennem årene også har ordnet meget brudehår og sat frisurer på dansepiger op til turneringer.

Til Bentes store glæde har de gamle klippetekniker igen vundet indpas i faget, mens de mange vandondulationer, der gjorde fredage og lørdage meget travle i salonen, nu forlængst er fortid. Og 69-årige Bente står stadig klippefast og med stor arbejdsglæde.

Udover manden tæller Bentes familie en søn og en svigerdatter samt tre børnebørn.

I anledning af 50 års forretningsjubilæum inviterer Bente Hvedehave kunder, familie og venner til reception på tirsdag 15. oktober kl. 15 i frisørsalonen B's Hairstudio, Gl. Hovedgade 10B.

Publiceret 10 October 2019 16:00