Efter nogle runder i ridehuset, er dyrlæge Nicolai Jarløv i færd med at spore sig ind på hestens haltheds-problem. Foto: Søren Hempel

Efter nogle runder i ridehuset, er dyrlæge Nicolai Jarløv i færd med at spore sig ind på hestens haltheds-problem. Foto: Søren Hempel

Se billederne:

Kom med ind på hestenes Rigshospital

Et af nordens mest avancerede hestehospitaler holder til på Fredensborg Kongevej. Ugebladet har besøgt Hørsholm Hespepraksis og Hospital

Af
Pia Haabegaard

Entusiastiske hesteejere ved det i både Danmark, Sverige og Norge, men derudover er det de færreste borgere i Fredensborg, der er klar over det. Nemlig at der på Fredensborg Kongevej ligger Hørsholm Hestepraksis og Hospital, som er et af nordens mest avancerede hestehospitaler.

Hospitalet har bl.a. som det eneste i Danmark en vanvittig dyr MRI-scanner til brug for MR scanning i total narkose, hvorved billedkvaliteten bliver optimal og diagoserne rigtige, ligesom der er udstyr til digital røntgen, operationer i fuld narkose, diverse kikkertundersøgelser, laserbehandlinger samt kikkertundersøgelser i mave-tarmkanalen, livmoderen, blæren samt luftvejene.

Heste i millionklassen

Hørsholm Hestepraksis og Hospital huser 11-12 dyrlæger med fagområde og interesse kun i hestesygdomme, og de har hver deres fagspecialer. Desuden er der fem veterinærsygeplejersker, en staldpige og fire medarbejdere i administrationen.

Det er en utrolig spændende arbejdsplads med mange udfordringer forbundet med at helbrede heste i alle prisklasser, nogle til en værdi af flere millioner kroner.

Men dem klarer det erfarne team såvel i kørepraksis som i klinikken, hvor medstifteren af Hørsholm Hesteklinik, dyrlæge, ph.d. Nicolai Jarløv, har været længst på banen.

Startede i Hørsholm

"Det var faktisk helt tilbage i 1989, at jeg stiftede Hørsholm Hestepraksis sammen med dyrlæge Jens Thuen", fortæller han.

I dag er dyrlæge Henrik Sten Andersen mangeårig medejer. Nicolai og Henrik har igennem mange år opbygget et stærkt fagligt og menneskeligt venskab, og det smitter af på stemningen i hele teamet.

"I januar 2019 kom to af vores assisterende dyrlæger, Jonas Nicolaisen og Martin Thøfner, med om bord i ejerkredsen.

Man kan jo ikke bare bede en hest om at lægge sig op på et operationsbord og så bedøve den

Vores kontor holdt i 1989 til på Rungstedvej, hvor der nu ligger dyrlægeklinik for mindre husdyr, og så lå hesteklinikken i Høsterkøb. Og det forklarer vores navn, selv om vi nu holder til i Fredensborg Kommune", fortæller Nicolai Jarløv, der har ortopædi/halthed, præstationsnedsættelse samt øjensygdomme som sine fagområder.

De øvrige dyrlæger har dygtiggjort sig på andre fagområder indenfor hestesygdomme, bl.a. reproduktion, kirurgi på avanceret niveau bl.a. med kikkertoperationer, billeddiagnostik indenfor MR, ultralydsscanninger, røntgen, sårlidelser, hudbehandlinger og meget, meget mere. Selv alternativ behandling kan tilbydes.

Sådan opereres hesten

Men hvordan opererer man egentlig sådan en kæmpestor hest?

"Det er faktisk en krævende opgave, for man kan jo ikke bare bede en hest om at lægge sig op på et operationsbord og så bedøve den," fortæller dyrlæge ph.d. Martin Thøfner, som er ansvarlig for den kirurgiske afdeling i Hørsholm Hestepraksis.

Hesten bliver i stedet bedøvet stående i et mindre, blødt polsteret rum op til operationsstuen. Her sørger dyrlægen og to sygeplejersker for at støtte dyret op langs en polsteret væg, mens den intravenøst får et mildt og sikkert narkosemiddel, hvorved narkosen påbegyndes. Man hjælper hesten med at lægge sig ned, så den ikke pådrager sig tryk eller slag.

Herefter bliver den med en lift løftet ind på operationsbordet, hvor hovedet bliver lagt på en pude.

Kæmpestore lunger

Og det er bestemt ikke som at åbne et menneske, når hesten ligger der, for de har en fuldstændig anden anatomi end mennesker. F.eks. er deres mavesæks volumen relativt beskedne (volumen er kun cirka 6-7 liter på en stor hest).

Patienternes ejere er meget, meget bekymrede. Næsten lige så meget, som hvis det var deres børn

Blindtarmen rummer derimod cirka 65 liter i volumen, så det er heldigt, at heste ikke kan få almindelig blindtarmsbetændelse!

Hestens lunger fylder næsten hele overkroppen, og hjertet er også enormt. Det er forklaringen på, hvorfor heste kan løbe så stærkt.

Bekymrede ejere

Et vigtigt arbejde i klinikken er at sørge for, at tilgængeligheden og kommunikationen med kunderne er faglig, seriøs, omsorgsfuld og af allerhøjeste kvalitet.

"Patienternes ejere er meget, meget bekymrede. Næsten lige så meget, som hvis det var deres børn", fortæller Nicolai Jarløv.

"De elsker deres heste, som ofte også er meget værdifulde. De har også store ambitioner på hestenes vegne, så der er store følelser på spil. Derfor er det som dyrlæge vigtigt, at man kan forstå og respektere folks bekymringer, og at man er omsorgsfuld og kan lide at kommunikere med mennesker.

Vi sørger også for, at kunderne får en skriftlig plan for behandlingen med hjem, så de hele tiden kan dykke ned i den, og vi ledsager også tit planen med 'tegninger' og billeder, og hesteejerene må heller ringe to gange for meget end en gang for lidt med spørgsmål etc.", fortsætter han.

Åben døgnet rundt

I det hele taget kan hesteejerene nærmest få alle de ydelser, som de ønsker. De kan ringe døgnet rundt, for der er altid en tilgængelig vagt. Og det bliver faktisk brugt flittigt.

Det er også muligt at få en udkørende klinikbus ud på hjemmebesøg i stalden med bl.a. diverse billeddiagnostiske faciliteter.

Fem-seks dyrlæger kører hver dag ud til patienter i hele Nordsjælland og helt ned til Roskilde/Køge egnen og ud på Amager. Her kan de f.eks. behandle almindelige sygdomme, vaccinere og ordne tænder samt tilse akutte patienter og følsygdomme, foretage inseminering, lave drægtighedsscanninger og yde bl.a. fødselshjælp og førstehjælp til akutte, traumatiske hestepatienter.

Så det er noget af en succésrig butik, Nicolai Jarløv & Co. har bygget op, og det skyldes ifølge Nicolai Jarløv hans enestående personale.

'Dyrlæge-konge'

Hans egen historie er ganske pudsig. Han er ud af en lægefamilie, og alle havde forventninger om, at Nicolai også skulle læse til læge. Men siden han var dreng, drømte han kun om at blive dyrlæge. For når somrene blev tilbragt på Samsø, var naboen øens dyrlæge. Og øens konge!

Han var en af Danmarks førende praktiserende dyrlæger og var en kæmpestor mand med et pænt heftigt temperament.

Han tog knægten Nicolai med ud på sine ture, og så var Nicolai solgt. Han ville også være 'dyrlæge-konge'!

Så efter tre år på medicinstudiet, slap han endelig ind på den Kgl. Veterinære- og Landohøjskole, hvor han i første omgang var blevet afvist, fordi han manglede 0,1 point i at leve op til gennemsnitskravet.

Og så var den glade fremtid sikret. Nu på 35. år, hvor Nicolai Jarløv møder op hver morgen og glæder sig til en ny fagligt spændende dag i Hørsholm Hestepraksis med sine kompagnoner og alle medarbejderne i teamet.

Publiceret 10 October 2019 10:00