En glad borgmester Morten Slotved efter hans eget parti Konservative, Socialdemokratiet, Radikale og løsgænger Thorkild Gruelund er enige om et budgetforlig. Detaljerne må vi dog vente med til efter efterårsferien.

En glad borgmester Morten Slotved efter hans eget parti Konservative, Socialdemokratiet, Radikale og løsgænger Thorkild Gruelund er enige om et budgetforlig. Detaljerne må vi dog vente med til efter efterårsferien.

Budget-forlig i hus:

Nul skattestigning og ingen skolelukning, men besparelser for 30 millioner

Konservativ borgmester Morten Slotved hiver budgetflertal hjem med S, R og løsgænger Thorkild Gruelund, hvor PH Park har en central placering

Af
Morten Timm og Fred Jacobsen

"Jeg er glad for at kunne sige, at vi nu har indgået et budgetforlig. Vi er enige om tallene, men skal lige have formuleringerne på plads. Det vil ske i løbet efterårsferien."

Sådan lyder meldingen fra borgmester Morten Slotved dagen derpå, hvor DF, LA og Venstre forlod forhandlingerne om næste års budget, så forliget nu bæres af Konservative, Socialdemokratiet, Radikale og løsgænger Thorkild Gruelund. 12 ud af Hørsholm Kommunalbestyrelses 19 medlemmer.

Morten Slotved vil på nuværende tidspunkt ikke gå i detaljer med budgetforliget, men siger til Ugebladet:

"Det er et budget, der hænger sammen. PH Park er en del af pakken. Rungsted Skole bevares, og der ligger ingen skattestigning."

Det var lige præcis kravet om at stemme ja til PH Park for at være med i budgettet, der fik Dansk Folkepartis Glen Madsen og Venstres Annette Wiencken og Anne Ehrenreich til at forlade forhandlingerne. Ingen af dem ville forpligte sig på at stemme for lokalplanen som en forudsætning for at deltage i budgetforliget.

Glad udvalgsformand

Selv om der endnu ikke foreligger detaljer om indholdet i forliget, står det klart, at ingen skole bliver lukket og at der ikke bliver pillet ved skatten i denne omgang. Især bevarelsen af Rungsted Skole er den socialdemokratiske gruppeformand Niels Lundshøj mere glad for end at han ærgrer sig over den manglende skattestigning, socialdemokraterne ellers gik til forhandlingerne med.

"Jeg er glad for, at børn og forældre nu kan gå på efterårsferie uden bekymringer om deres skole," siger Niels Lundshøj til Ugebladet.

Han er enig i, at PH Park er en afgørende del af budgettet og nævner også den gode økonomiaftale med KL som en af årsagerne til at resultatet er tåleligt.

Gevinst for kulturen

"Det er en gevinst for kulturen i Hørsholm, at Venstre, DF og LA forlod forhandlingerne," siger viceborgmester Henrik KLitgaard (R) med henvisning til, at disse partiers exit fjerne besparelser på biograffunktionen i kulturhus Trommen og sikrede penge - efter hvad Ugebladet erfarer en halv million kroner - til bedre stole i kulturhuset.

"Venstres tilgang til PH Park er ren populisme. Der er ingen fornuft i det, og de fisker efter stemmer i rørte vande," lyder Klitgaards skarpe kritik.

"Så det var godt, Morten (Slotved, red.) strammede skruen. Ellers havde budgettet slet ikke kunnet hænge sammen," slår viceborgmesteren fast.

Skal spare 30 millioner

Budgettet kommer dog ikke uden om betydelige besparelser. I størrelsesordenen 30 millioner kroner, oplyser borgmesteren.

"På torsdagens forhandlingsmøde - det syvende møde - fremlagde jeg et budgetforslag med PH Park, fordi jeg ikke kunne se, at det kunne laves uden indtægterne fra PH Park," siger Morten Slotved videre og henviser til de omfattende økonomiske konsekvenser, det vil udløse, hvis hele PH Park-udbuddet skal gå om.

"PH Park har været en strategisk investering for Hørsholm Kommune. Vi får et rekreativt område og nogle fantastiske boliger. Nu kommer den investering tilbage til borgerne. En investering vi har lånt i kassebeholdningen. De penge kommer tilbage i kassen, og der kommer ro på. Over det næste år vil kommunens kassebeholdning blive styrket markant," fastslår Slotved og gentager lige, at den konkrete forligstekst først offentliggøres efter efterårsferien.

Publiceret 11 October 2019 12:24