"Jeg har primært gået op i det salte køkken. Derfor synes jeg også, at det var en fed anledning til at udfordre mig selv med det søde køkken i Den store Bagedyst," fortæller Mia. Foto: Morten Timm

Mia brillerer i Den Store Bagedyst:

Elsker at improvisere og udvikle opskrifter

Den 18-årige gymnasieelev fra Hørsholm er kommet flyvende fra start i Den Store Bagedyst på DR. Hjemme står Mia for at lave aftensmad til familien hver dag, og det er faktisk det salte køkken mere end det søde, der har hendes store interesse

Af
Morten Timm

Det var ros med ros på fra dommerne til 18-årige Mia Emilie Persson fra Hørsholm, da første afsnit af denne sæson af Den store Bagedyst gik over skærmen forrige lørdag.

Som den første og den yngste af de 10 deltagere trak hun det længste strå og blev kåret til mesterbager og fik overrakt mesterbager-forklædet af programmets vært Timm Vladimir.

”Jeg kunne da godt fornemme, at det var gået godt, men jeg turde slet ikke håbe på noget. Det vi deltagere tænkte mest på var om, der var én af os, der skulle hjem. Men megafedt med al den ros og at blive mesterbager,” fortæller Mia Emilie Persson, da Ugebladet møder hende hjemme i familiens køkken i Hørsholm, hvor hun hver eneste dag og helt fra bunden sammensætter og kokkererer aftensmåltidet til mor, far, bror og sig selv.

”Jeg kan rigtig godt lide at lave mad og elsker at udvikle opskrifter og sammensætte retter,” siger Mia, der med garanti vil få mange familier til at tænke: Bare vi havde sådan en Mia hjemme hos os.

Mia føler, at deltagelsen i Bagedysten har udviklet hende helt vildt meget og været en kæmpe stor oplevelse.

Mia føler, at deltagelsen i Bagedysten har udviklet hende helt vildt meget og været en kæmpe stor oplevelse. "Det er fedt bare at prøve at kaste sig ud i noget nyt. Jeg synes også, at jeg er blevet bedre til at arbejde under pres," fortæller den 18-årige gymnasieelev fra Hørsholm. Foto: Carsten Mol, DR

Lidt surrealistisk

Da hun søgte om optagelse til 'Den Store Bagedyst' havde hun ikke forholdt sig til det at komme med i selve programmet. Hun er heller ikke en af dem, der i de foregående sæsoner har siddet foran skærmen og fulgt intenst med i den populære udsendelse.

”Jeg tænkte egentlig, at det kunne sjovt at komme til casting og se, hvordan det foregik og udfordre mig selv. At det var en god måde at prøve at lære noget mere om det søde køkken og kager.”

Optagelsen foregik over flere etape. Første gang skulle de have kage med og fortælle om sig selv. En større gruppe gik videre til en samtale, inden 24 personer blev udvalgt til en reel casting, hvor de skulle stå og bage, mens der kamera på og personer, der gik rundt og snakkede med deltagerne og stillede dem spørgsmål for at teste deres evne til at kunne tale, mens man koncentrerede sig om at bage.

”Men det var megafedt og lidt surrealistisk at få beskeden om, at jeg skulle være med i Den Store Bagedyst,” husker Mia.

Helt smadret

Tv-optagelserne i teltet ved Clausholm Slot i Jylland begyndte sidst på foråret. Hvert program er optaget over to intense dage, fra tidlig morgen til sen aften.

Udover at stå i teltet og bage, skal der laves interviews med alle deltagere før og efter hver opgave – først favoritudfordringen, så den hemmelige udfordring og til sidst mesterværket. Oveni er der dommernes bedømmelse, der tog meget længere tid end man lige ser på tv.

”De første par uger var vi først tilbage på værelserne kl. 21-22. Her sad vi deltagere lige og snakkede, selvom vi var helt udkørte. Du er jo på hele tiden, alle indtrykkene og det store pres. Jeg brugte så meget energi og var utrolig utrolig smadret efter sådanne to dage. Når jeg kom i skole dagen efter – som regel om fredagen – var jeg virkelig træt.”

"Jeg fremstår måske rolig, men jeg er stresset under bagedysten. Men jeg tror, at jeg bare tager tingene, som de kommer," siger 18-årige Mia og yngste deltager i årets sæson af "Den Store Bagedyst", hvor hun naturligvis ikke må løfte sløret for, hvor langt i konkurrencen hun når. Foto: Carsten Mol, DR

”Men allerede dér sidder jeg og tænker, hvad jeg skal finde på af nye ting til næste gang. Hvad jeg skal lave - og hvad jeg skal øve mig på. Ret hurtigt mærkede jeg et kæmpe tidspres i forhold til næste uges optagelse,” fortæller Mia.

Kostede fravær

Det var en periode med fuld tryk på alle kedler.

"Udover at være i skole brugte jeg al min vågne tid på Bagedysten. Mest på at finde på og sætte ting sammen, for det tager virkelig lang tid at teste tingene," forklarer den 18-årige lokale gymnasieelev.

Deltagelsen kostede Mia en del fravær på Rungsted Gymnasium, hvor hun på det tidspunkt gik i 1.g., men skolen vidste godt, hvorfor hun var væk.

Begyndte som 12-årig

Mia var omkring 12 år, da hun begyndte at interessere sig for, hvad der kunne udrettes i et køkken. Hun aner ikke, hvor det er kommet fra, for hendes forældre er aldrig gået synderligt meget op i madlavning.

”Det var bare de simple ting, jeg startede med. Siden udviklede jeg lige så stille min interesse for at lave mad og kage. I de sidste par år har jeg lavet ret meget mad herhjemme – men knap så meget kage, det er mest til særlige lejligheder. For jeg har aldrig haft det sådan, at nu bager jeg noget, fordi jeg lige har lyst.”

Mia begyndte som 12-årig at interessere sig for madlavning og at bage. I dag står for al madlavning i familien i Hørsholm, og hun har også sin egen blog miaemilie.dk.

Mia begyndte som 12-årig at interessere sig for madlavning og at bage. I dag står for al madlavning i familien i Hørsholm, og hun har også sin egen blog miaemilie.dk. Foto: Morten Timm

”Jeg har primært gået op i det salte køkken. Derfor synes jeg også, at det var en fed anledning til at udfordre mig selv med det søde køkken i Den store Bagedyst," fortæller Mia og fortsætter:

”Det er den kreative del ved madlavning og at bage, der er sjovt. Mange af de tekniske ting er da også interessante nok, men det er den kreative del, som er min yndlingsdel. Ikke det med at øve og øve mange gange - så er det meget federe at improvisere og prøve sig lidt frem.”

”Jeg synes jo, det var vildt fedt at blive kastet ud i de mange udfordringer på kager, jeg aldrig har prøvet at bage før. Det er jo klart, at det er en fordel, hvis man kender den rigtige teknik, men det kan man også lære hen ad vejen,” kommer det lidt forsigtigt, men alligevel med en vis portion selvsikkerhed fra Mia, der naturligvis ikke må afsløre, hvor langt hun kommer i den konkurrencen, det meste af Danmark følger med i.

Under pres

At dømme ud fra de første programmer peger det i retning af, at hun godt kan blive en af denne sæsons bagedyst-stjerner. Som yngste deltager har hun foreløbig udvist stor ro og overblik under de hektiske udfordringer i teltet.

”I skal nok nå at se mig presset.”

”Jeg fremstår måske rolig, men jeg er stresset. Men jeg tror, at jeg bare tager tingene, som de kommer. En ting ad gangen og tænker altid, at jeg nok skal finde en løsning. Jeg kan også godt lide at improvisere, og hvis der er noget, der ikke går, så er jeg ok til lige at finde på en plan B,” siger Mia.

Hun tør godt afsløre, at vi også kommer til at opleve hende under et stort tidspres og i situationer, der udfordrer hende voldsomt.

”I skal nok nå at se mig presset.”

Klassen var hjemme

Da første afsnit løb over skærmen havde Mia inviteret hele sin gymnasieklasse hjem til mad, hygge og kage, som hun selvfølgelig selv havde stået for.

”De synes, at det er megasjovt og sejt, at jeg er med,” fortæller hun.

Mia føler også selv, at deltagelsen i Bagedysten har udviklet hende helt vildt meget.

"Fedt bare at prøve at kaste sig ud i noget nyt..."

”Det har været en kæmpe stor oplevelse og fedt bare at prøve at kaste sig ud i noget nyt. Jeg synes også, at jeg er blevet bedre til at arbejde under pres."

Hvad er er afgørende for, at man klarer sig godt i bagedyst-konkurrencen?

”Jeg tror, det handler meget om ens sans for, hvad man kan nå - og hvordan man finder på. Ens kreative tilgang og sammensætning af ting. Man skal også kunne arbejde effektivt, være god til at sætte sig noget for og så udføre det.”

Mad og rejser

Den 18-årige bagedyst-deltager har endnu ikke lagt planer for sin fremtid, men at det skal handle om mad, er hun ikke i tvivl om.

”Jeg slipper nok ikke det salte køkken, for jeg kan jo rigtig godt lide at lave mad og udvikle opskrifter. Det er det, jeg synes er allersjovest. Så noget i den stil måske. Men det kan jo være meget forskellige ting. Jeg har holdt en lille pause fra at bage, måske jeg skal til at bage igen. Det vil jeg da ikke afvise,” siger hun.

"Jeg har holdt en lille pause fra at bage, måske jeg skal til at bage igen..."

”Jeg kan også godt lide at rejse og have noget med andre kulturer at gøre”.

Sammen med sin familie har Mia også rejst meget og været rundt i både Asien, USA samt det meste af Europa. På rejserne går Mia ikke kun i butikker og shopper. Hun søger i høj grad også madmarkederne. Her henter hun blandt andet inspiration til nye retter og opskrifter.

”Jeg finder de lokale ting og skal spise de mest lokale spisesteder,” kommer det med et smil fra den unge kvinde, der hverken har en favoritkage og heller ingen livret.

Til gengæld har hun lavet sin egen blog – miaemilie.dk – hvor hun lægger opskrifter ud samt en guide med billeder og inspiration til rejsen.

Den store opmærksom, der følger i halen på et så populært program, tror Mia ikke er noget, hun rigtig kan forberede sig på.

”Jeg har ikke gjort mig så mange tanker om det, men det er vildt at tænke på, at så mange ser med. Jeg håber det bliver sjovt, når flere programmer har været vist, men også mærkeligt, at folk lærer mig at kende fra skærmen af...”

Publiceret 15 October 2019 10:00