Aktivitetsleder for integrationsteamet Maja Bilde sammen med pigerne Sundus, tv, og Sabja.

Aktivitetsleder for integrationsteamet Maja Bilde sammen med pigerne Sundus, tv, og Sabja. Foto: Axel Damhus

Efterårsglæde på skøjter

Røde Kors inviterede traditionen tro børn og unge i skøjtehallen

Når skolerne i Hørsholm Kommune lukker i efterårsferien, er mange børn og unge af de nye borgere, flygtninge fra primært krigsramte Syrien, overladt til sig selv.

Det gør Røde Kors lokale integrationsteam af frivillige noget ved og arrangerer aktiviteter målrettet for børn og unge i den gruppe.

Maja Bilde, der er aktivitetsleder i Røde Kors, og i 2015 af Hørsholm Kommune blev udnævnt til ”Årets Frivillig”, står i spidsen for aktiviteterne.

”Det var tiende gang vi inviterede til en tur på isen i Hørsholm Skøjtehal. Vi gør det primært i efterårs-, jule- og vinterferierne, hvor dagene godt kan være lange for børn og unge når skolerne er ferielukket. Dejligt at mærke den store interesse med 19 deltagere”.

Sjovt at stå på skøjter

Stemningen og humøret er højt, når børnene skøjter over isen. Nogle er nybegyndere og usikre på benene, andre har prøvet det før og klarer sig bedre og helt uden at støtte sig til banderne og de røde plastikheller. Skøjteløb er ikke er en sportsgren man dyrker i Syrien, så forældrene har ikke mulighed for at lære dem, hvordan man gebærder sig på isen.

"Jeg har deltaget i arrangementerne i Skøjtehallen omkring fem gange tidligere, men har også været skøjtehallen sammen med min klasse på Hørsholm Skole. Det er rigtig sjovt at løbe på skøjter, selvom jeg falder tit, så prøver jeg på at blive bedre til at holde balancen”, siger en af deltagerne, Sidre på 13 år.

Stor glæde blandt deltagerne, her 13 af 19.

Stor glæde blandt deltagerne, her 13 af 19. Foto: Axel Damhus

Lana på 12 år: ”Jeg har også været med fem-seks gange, jeg syntes at det er flot at Røde Kors arrangerer det for os. Min mor går på VUC og min far er på arbejde, hvor han er i praktik”.

Bedsteforældre

En hel søskendeflok med Raghad på 13 år i spidsen deltager også. Hun har Tark på 11 år, Hala på 9 år og lillebroderen Ahmed på 6 år med, den yngste har sin cykelhjelm på for at undgår at slå hovedet, når han som nybegynder ofte falder på isen.

”Det er ingen hemmelighed at hovedparten af os frivillige er 60+, og jeg tror at mange af flygtningebørnene opfatter os som de bedsteforældre, de ikke har her i landet. Det er typisk, at det er børnefamilierne som er flygtet fra krigens rædsler for at bringe deres børn i sikkerhed. Det er mit indtryk at de ældre familiemedlemmer er blevet tilbage, fordi de ikke har haft penge og kræfter til selv at flygte," siger Jerry Ritz, medlem af lokalafdelingens bestyrelse, kommunikationsansvarlig og selv en del af integrationsteamet igennem fem år.

-fred.

FAKTA

  • Røde Kors intergrationsteam i Hørsholm består af ca. 50-60 frivillige, som har kontakt til 350 flygtninge, voksne og børn.
  • Opgaverne er af social og humanitær karakter, og må ikke forveksles med de forpligtigelser kommunen har
  • Den største aktivitet er onsdagscafeen, som startede i 2015, og som har åbent hver onsdag
  • Herudover arrangeres ture til kulturelle seværdigheder og andre arrangementer.
  • I cafeen ydes også lektiehjælp, sprogtræning, fælles madlavning og ved hjælp af tolke gives oplysninger om danske forhold.
  • Røde Kors har finansieret køb af brugte cykler til flygtningene. Flere af flygtningefamilierne og flere børn har deltaget i Røde Kors ferielejre. En del frivillige er besøgsvenner hos familierne og enlige, hvor der hjælpes med lektielæsning og praktiske forhold samt udflugter, hvor frivillige er sammen med familierne.
  • Hvis man ønsker at være frivillig i integrationsteamet kan man kontakte aktivitetsleder Maja Bilde, tlf. 51 78 95 51. Se mere på www.rkhorsholm.dk

Publiceret 18 October 2019 10:15