Marianne Wulff skuer ud over sit 'rige' - deet smukke rum, biblioteket i Hørsholm kan byde på. Et rum, hun hat elsket fra dag ét.

Marianne Wulff skuer ud over sit 'rige' - deet smukke rum, biblioteket i Hørsholm kan byde på. Et rum, hun hat elsket fra dag ét. Foto: Fred Jacobsen

Siger farvel efter 32 år og før ny sparerunde:

Bibliotekets chef forlader en velsmurt maskine

Efter 32 år i Hørsholm Biblioteks tjeneste går lederen nu på pension og glæder sig til børnebørn og rejser

Af
Fred Jacobsen

"Du kan roligt skrive, at det er en glad og tilfreds Marianne Wulff der går. Jeg forlader en velsmurt maskine."

Med afskedsreceptionen tirsdag 29. oktober i hendes elskede kulturhus Trommen slutter arbejdslivet for 64-årige Marianne Wulff. Efter 32 år som børne- og voksenbibliotekar, skiftende lederstillinger og de seneste seks år som leder af biblioteket.

Apropos Trommen: Marianne Wullf har fra dag ét elsket huset.

Et smukt rum

"Jeg er stolt af det. Biblioteket er så smukt et rum. Jeg håber, at rammerne bliver bevaret," siger hun i denne afskedssnak med Ugebladet.

Vil du have ro skal du komme mellem kl. 11 og 15 på hverdage

Og selv om hun bor på Østerbro i København, kommer hun tilbage til Hørsholm.

"Jeg kan sagtens vende tilbage til min gamle arbejdsplads, selv om jeg er tidligere chef. Det er jo mormors bibliotek," forklarer hun og peger på barnebarn Carlas tegninger og den lille legeplads, der er indrettet til den fireårige pige på Marianne Wulffs kontor.

Carla er så også en af dem, der kan se frem til en mormor med mere tid: Mariannes datter er læge og ikke altid lige meget hjemme, så meget af tiden efter den 29. oktober kommer Carla til at tilbringe med mormor. En dag om ugen - inklusive ture fra Mikkelborg ind til mormors bibliotek.

Det er jo mormors bibliotek

"Og så skal min mand og jeg rejse rigtig meget til Italien, jeg skal læse bøger, skal på højskole, på museer, ja, en masse kulturelle ting, " lyder fremtidsplanerne, der også rummer en dag om ugen med Mariannes forældre, der begge er i 90'erne.

"Jeg kan godt godt se dagene for mig," siger hun med et eftertænksomt blik.

Det gider jeg ikke

Marianne Wulff fratræder et halvt år før det egentlige pensionstidspunkt. Det besluttede hun i en tilstand af en vis træthed over tanken om, hvad der kunne være i vente.

"Da jeg så, at kommunen skulle spare 60 millioner kroner på budgettet, tænkte jeg: 'Det gider jeg ikke én gang til!' og sagde til mig selv: 'Om det bliver i marts eller nu jeg går, kan jo være lige meget.'

Ikke mere fedt tilbage

"Så det bliver nu, også fordi min mand er gået af. Jeg vidste jo, at så store besparelser også vil ramme her. Jeg kender ikke tallene, men der er skåret så mange gange igennem årene, at der helt enkelt ikke er mere at tage af. Der er ikke mere fedt tilbage," konstaterer den afgående biblioteksleder, der igennem årene har oplevet en reduktion i antal medarbejdere fra 44 til 16.

Et samlet kulturhus skal selvfølgelig have én leder

Mange stillinger forsvandt på grund af den digitale udvikling, nogle på grund af deciderede nedskæringer, fordi kulturen politisk ofte er i søgelyset som et af de første steder, hvor der kan findes penge. Det mener hun har været trist at iagttage.

Kultur tiltrækker borgere

"Der skal være kultur for at trække nye borgere til kulturen," mener Marianna Wulff, der er helt enig i, at kulturhus Trommen og biblioteket nu er smeltet sammen til ét kulturhus.

"Ét samlet kulturhus skal selvfølgelig have én leder," understreger hun og henviser til, at Trommens nye leder, Peter Jønsson, nu også er leder af biblioteket.

At kulturen tiltrækker børnefamilier, kan man forvisse sig om ved at besøge biblioteket i efterårsferien eller en lørdag, hvor især børneområdet bliver brugt flittigt. Ofte til fortrydelse for de mere modner borgere, der kommer i biblioteket for at få ro og fordybelse.

Plads til alle

"Vil du have ro, skal du komme mellem kl. 11 og 15 på hverdage," siger bibliotekslederen, der trods tolerenacedn alligevel godt kan finde på at gå rundt i biblioteket og bede folk om at dæmpe sig.

"Jeg synes dog, der skal være plads til alle," slår hun fast.

Og det med at gå rundt i biblioteket, være på gulvet og formidle bøger er fortsat det, Marianne Wulff helst vil glæder sig over, at rygtet om bogens død er stærkt overdrevet.

Bogens død overdrevet

"Udlånstallet stiger på bøger. En anelse, men det stiger. E-bøger vokser stadig. Folk vil stadig have en bog mellem hænderne," konstaterer hun med glæde. Og så mener hun også, at biblioteket skal spille en rolle i at hjælpe borgerne med det grundlæggende for at kunne klare sig i den digitale udvikling.

Den velsmurte maskin, hun nu forlader, kunne have kørt på endnu højere omdrejninger, hvis det ikke var for de mange sparerunder.

"Noget af det, der ikke har været ressourcer til, er at kunne deltage i udvikling af nye projekter sammen med andre biblioteker. Det har jeg ikke kunnet afsætte mandskab til de seneste fem år. Så det har vi desværre ikke været en del af," fortæller Marianne Wulff.

Publiceret 22 October 2019 16:00