Morten Slotved, borgmester i Hørsholm, fylder 50 år søndag 3. november.

Morten Slotved, borgmester i Hørsholm, fylder 50 år søndag 3. november.

Morten Slotved vil begejstre:

50 år og med verdens fedeste job

Hørsholms borgmester Morten Slotved gennem 10 år runder en markant milepæl og har meget at glæde sig over

Af
Morten Timm

Da Morten Slotved for snart 10 år siden forlod sin lovende erhvervskarriere hos IBM og tiltrådte som Hørsholms nye borgmester var det med et afmålt ønske om at sidde på posten i tre valgperioder. Så ville han tilbage til erhvervslivet. Nu står han midtvejs i den tredje valgperiode - personligt lige foran at runde et skarpt hjørne - og har skiftet standpunkt.

"Jeg synes jo, at jeg har verdens fedeste job og vil ikke lægge skjul på, at jeg er meget interesseret i endnu en periode," siger Morten Slotved med et smil, da Ugebladet møder ham forud for sin 50 års fødselsdag søndag 3. november.

"Og jeg kan også godt se mig selv blive her til jeg engang skal på pension som 69-årig. Se bare på Hans Toft i Gentofte," tilføjer han med samme glimt i øjet.

Jeg kan også godt se mig selv blive her til jeg engang skal på pension som 69-årig

Det er præcis 10 år siden, han stod i den afgørende og tætte valgkamp med Venstres borgmesterkandidat Michael Medom Hansen efter et højst turbulent år for De Konservative, hvor forgængeren Uffe Thorndahl forlod partiet på dramatisk vis.

Selvsamme Thorndahl, der fire år tidligere var manden, som fik overbevist unge Slotved om at melde sig under de politiske faner og stille op.

Tilfældigheder

Det havde på ingen måde stået i stjernerne, at Morten Slotved skulle vælge den politiske vej eller for den sags skyld bosætte sig i Hørsholm. Men tilfældet ville det.

Lige efter gymnasiet søgte han i militæret og efter par år i Forsvaret, hvor han blev kaptajn af reserven, fulgte han sit anden interesse - økonomi - og søgte ind på Århus Universitet.

I 1998 blev han færdig som økonom. Undervejs mødt han sin kone, Inger, på kollegiet, og de flyttede sammen i Århus og giftede sig i 1999 i Kobberup Kirke.

Da Slotved et år senere blev fyret fra sit daværende job og Inger netop havde fået sin kandidatgrad, aftalte parret, at de flyttede derhen, hvor den første af dem fik job. Det blev Inger, der fik ansættelse hos Coop i Albertslund.

Slotved-parret rykkede til en lejlighed i Hvidovre, og kort efter fik Morten job hos IBM i Lyngby. Egentlig var det planen at finde et sted at bo i Lyngby, men de to millioner kroner, som parret var godkendt til, rakte ikke rigtig til andet end et håndværkertilbud i det område.

Til gengæld havde et vennepar købt et nyt rækkehus på Ørbæksgårds Allé i Hørsholm. Det kostede i 2000 lige præcis to millioner. Og så var den sag afgjort, husker Slotved.

I lære hos Uffe

Året efter fik de nye genboere. Morten Slotved var slet ikke klar over, at det var borgmester Uffe Thorndahl og hans kone Ulla, der var flyttet ind. Men Ulla var rigtig glad for børn, og hun blev hurtig en reservebedste for Slotved-parrets to ældste børn. Både med at hente og passe dem.

"En stor hjælp for os som børnefamilie".

Jeg blev på sin vis taget i politisk lære hos Uffe, og han guidede mig

Snart fik Morten flere snakke med Uffe, der ikke var sen til at melde ud, at hans erhvervsprofil og cv lige var prototypen på en god konservativ. I 2005 blev Slotved så valgt ind i Hørsholm Kommunalbestyrelse med 132 personlige stemmer.

"Jeg blev på sin vis taget i politisk lære hos Uffe, og han guidede mig, blandt andet med at komme i Økonomiudvalget," fortæller Slotved.

Greb chancen

Han forsikrer, at han ikke havde de mindste borgmester-ambitioner, før han i 2009 - og i den føromtalte kritiske periode for Konservative, der reelt havde mistet borgmesterposten - blev opfordret til at blive gruppeformand og dernæst partiets borgmesterkandidat.

Han greb chancen, og efter en lang og udmarvende valgkamp lykkedes det Morten Slotved at vinde kommunalvalget i 2009, hvor han fik 1615 personlige stemmer.

"Det mest fantastiske ved at være borgmester er at møde så mange borgere, så mange forskellige holdninger og den blanding af mennesker, der både er udfordret og har brug for hjælp, og dem, der er stærke med mange ressourcer. Det er virkelig spændende at være i det krydsfelt, og det er jeg meget taknemmelig for at få lov til at være en del af," siger Morten Slotved, der beskriver sig selv som meget udadvendt og en tilgængelig personlighed med stor lyst til at tale og interagere med andre mennesker.

Vi kan være det bekendt

Slotved lægger ikke skjul på, at der i hans borgmestertid har været flere sparerunder. Allerede det første år måtte han sande, at kommunen var efterladt i en dårligere forfatning end forventet.

Jeg køber ikke ind på, at det er blevet meget dårligere i Hørsholm

"Det har været helt nødvendigt med effektiviseringer og omprioriteringer, men jeg mener fortsat, at vi kan stå indenfor det serviceniveau, vi har i dag. Jeg køber ikke ind på, at det er blevet meget dårligere i Hørsholm. Kigger vi på de kommuner, vi sammenligner os med, så kan vi sagtens være det bekendt. Og jeg mener stadig, at Hørsholm er et privilegeret sted at bo," fastslår 50 års fødselaren.

Som borgmester har han lagt vægt på at være midtsøgende og skabe en følelse hos de andre partier om at være fælles om beslutninger og ansvar.

Vil begejstre

De fleste, der hørt Slotved holde tale, har med også hørt ham sige med stor fyldig stemme: "Hørsholm vil begejstre..."

Et udtryk som tidligere byrådsmedlem Anders Westergaard kom op med ved en politisk konference, hvor de drøftede branding af byen.

"Når jeg siger 'Hørsholm vil begejstre' er det jo for at udtrykke, at det her er noget, vi er sammen om. Det rammer mig og alle andre borgere. Hvem vil ikke begejstre? Men det er jo ikke noget kommunen skal alene. Det er jo os alle sammen," forklarer borgmesteren.

Han vurderer, at vi i fremtiden er nødt til, at flere borgere involverer sig mere - og hvor der skal skabes mere borgercentreret ansvar for områder af byen. Men det kan netop være med til at skabe begejstring.

Milepæl

Borgmesteren ser den runde dag som en milepæl i livet. Ser på, hvad der er sket - og hvor han er henne. Og det er med en vild glæde, erkender han overfor Ugebladet.

"Jeg smiler og er meget tilfreds. Jeg har en fantastisk familie, som det er lykkedes at holde sammen på. En vidunderlig hustru, tre fantastiske børn og en jobposition man kun kan drømme om. Det er da helt vildt at kunne få lov til at stå i spidsen for en kommune som Hørsholm. Så det er en fed milepæl, føler jeg," lyder det fra Slotved.

Det er en fed milepæl, føler jeg

Han betragter sig som et stort familiemenneske. Det er her fritiden bruges ved siden af borgmester-hvervet. Han elsker at tage på udflugter med sine børn enkeltvis. F.eks på fodboldture med sønnen og teltur med den mindste til Langeland og Samsø.

Slotveds 50 års fødselsdag fejres med en officiel reception tirsdag 5. november kl. 15-17.30 på Hørsholm Rådhus.

FAKTA

Om Morten Slotved

Født 3. november 1969 i Brørup.

Tidligere konkurrencesvømmer.

To år i Forsvaret og siden 1989 kaptajn af reserven.

Fik i 1998 kandidatgrad i økonomi fra Aarhus Universitet og blev i 2001 ansat hos IBM som senior salgschef i Danmark.

Gift i 1999 med Inger. Sammen har de børnene Sofie (2002), Valdemar (2003) og Amalie (2007).

Flyttede til Hørsholm i 2000 og blev for Det Konservative Folkeparti valgt ind i kommunalbestyrelsen 1. januar 2006.

Har siden 1. januar 2010 været borgmester i Hørsholm Kommune (i øvrigt med orlov fra IBM i de to første borgmesterperioder).

Publiceret 29 October 2019 16:00