Budget vedtaget med optimisme og børnene i centrum

Et flertal vedtog mandag næste års budget for Hørsholm Kommune, der snoede sig uden om skattestigning og blev reddet på målstregen af PH Park og en KL og regeringsaftale, men kommunens administration fik kniven

Af
Morten Timm

De mørke tunge skyer, som det meste af 2019 har hængt over Hørsholm Kommunes økonomiske situation er nu ved at drive over. Det blev klart, da kommunens budget for 2020 og de følgende tre år, blev politisk vedtaget.

"Der er grund til optimisme, og vi har fået begravet genopretningsplanen," indledte borgmester Morten Slotved (K), men erkendte samtidig "at 2019 har været været udfordrende år - og kunne heller ikke sig fri af udfordringerne i de kommende budgetår".

"Vi har balance i 2020, og der er sat de nødvendige penge af til vores svageste borgere. Budgettet er fuldt finansieret," understregede Slotved, da han mandag med resten af den konservative gruppe (syv medlemmer), Socialdemokratiets tre mandater, Radikales ene og løsgænger Thorkild Gruelunds stemme - tilsammen budgetforligs-partierne - ikke overraskende fik flertal for kommunens budget 2020-2023.

Venstres fem medlemmer undlod at stemme, mens Dansk Folkeparti og Liberal Alliance stemte imod. Alle tre partier fremlagde selv deres budgetforslag, som blev stemt ned.

LA ønskede som de eneste en skattenedsættelse med 0,1 procentpoint, men den øvrige kommunalbestyrelse var enige om uændret skatteprocent på 23,2.

Alle partier holdt sammen om uændret kirkeskat, grundskyldspromille og dækningsafgiftpromille af erhvervsejendomme.

Budgettets redningsplanker

Den store redning af budgettet var der ikke tvivl om. Den endelige godkendelse af lokalplanen for PH Park, som endelig betyder indtægter i kassen fra salg, og regeringsaftalen med KL, der for få måneder siden halverede de ellers varslede driftsbesparelser på 70 millioner kroner til 35 mio kr.

PH Park-lokalplanen - og den presbold borgmester Morten Slotved satte ind i den 20. time under budgetforhandlingerne - blev afgørende for, at Venstre og DF ikke kom med i mål.

Venstres gruppeformand Annette Wiencken slog fast, at det altså ikke var Venstres valg at stå her med eget budgetforslag.

Vi kunne have fundet et godt kompromis, for vi var jo med indtil den syvende og sidste forhandlingsrunde, men da forligspartierne pludselig i ly af natten var blevet enige om, at det var afgørende, at deltagelse i budgettet skulle være med øjeblikkelig tilsagn om godkendelse af PH Park - 18 dage før vi skulle behandle sagen og uden vi havde fået svar på væsentlige spørgsmål," sagde Annette Wiencken, der udtrykte tilfredshed med, at genopretningsplanen med de tre procent grønthøster-besparelser var væk.

Børnenes konge

'Børnenes budget' var en af de gennemgående af betragtninger under mandagens andenbehandling. Ny daginstitution i Rungsted, bedre normeringer på daginstitutionsområdet og 55 millioner til opgraderinger af de fysiske rammer på skoler og daginstitutioner er et tiltrængt løft - og en opgave, som Socialdemokratiets og formand for Børne- og skoleudvalget, Niels Lundshøj, også mente, var blevet syltet.

"Det skal stadig være konge at vokse op i Hørsholm, og vi skal heller ikke glemme, at at vi har de bedste skoler," sagde Niels Lundshøj, der samtidig understregede, at der skæres hårdt på administrationen, og det er noget, der får konsekvenser.

Stjernen og luksusfælden

De 26 millioner ubekendte omkring fremtidens udligningsordning var også et omdrejningspunkt, hvor Socialdemokraternes gruppeformand slog fast, at bliver Hørsholm Kommune ikke kompenseret, så vil de ikke være med til flere nedskæringer og foreslå en skattestigning.

Manden uden for partierne - Thorkild Gruelund - betonede, at værdighedspuljen og klippekort-ordningen som i alt udgør 8.400.000 kroner, at det er 'stjernen' i budgetaftalen - og vigtigt at alle er fælles at prioritere millionerne.

Liberal Alliances Jakob Nybo holdt fast i, at det luksusfælden om igen, hvor der bruges for mange penge i Hørsholm Kommune - og nu vil man gerne have nogle andre til at redde sig.

Glen Madsen, Dansk Folkeparti, meddelte, at han igen i år havde en klar ambition om at være med i budgetforliget. Men igen og som budgetprocessen skred frem, blev det mere og mere åbenlyst for DF-politikerne, at flertalspartierne ifølge ham atter ville lade uansvarligheden og de håbløse prioriteringer råde.

Fatamorgana-millioner

Som Venstre ville Glen Madsen heller ikke lade sig true og skød på forligspartiernes samlede økonomi og finder, at de budgetterer med 100 millioner fatamorgana-kroner med henvisning til usikkerheden om udligningsordningen.

"Og kære venner. Lad os nu en gang for alle begrave det latterlige spinudtryk om 'at være med til at tage ansvar'. Ved I hvad? Når man står som Mulle i Zappa og skal spise en skovsnegl for at være med i klubben. Så er man ikke med til at tage ansvar. Så er man en dørmåtte de andre bruger til at tørre hundelorten på skoen af i," sluttede Glen Madsen sin budgettale.

Ugebladet vil i den næste tid kigge nærmere på flere elementer og konsekvenser det vedtaget budget.

FAKTA

Skatteprocent - uændret: 23,2

Kirkeskat - uændret: 0,62

Grundskyldspromille - uændret: 22,1

Dækningsafgiftpromille af erhvervsejendomme - uændret: 10

Publiceret 06 November 2019 17:00