Til venstre er det Svendsvej 8A og til højre Svendsvej 6. Med arealoverførelse er der nu skabt en grund i midten, hvor der kan opføres et hus på op til 159 m².

Til venstre er det Svendsvej 8A og til højre Svendsvej 6. Med arealoverførelse er der nu skabt en grund i midten, hvor der kan opføres et hus på op til 159 m².

Nedslåede naboer:

Dispensation givet til omstridt arealoverførsel på Svendsvej

Udvalgsformand Jan Klit kan nu 'sælge' en del af sin ene grund til naboen, som kan opføre en ejendom

Af
Morten Timm

Med en længe ventet afgørelse har Byggesagsafdelingen i Hørsholm Kommune netop givet dispensation i den meget omtalte sag om arealoverførsel mellem to grunde på Svendsvej i Rungsted.

Det oplyser Ole Stilling, direktør for by-ejendomsudvikling, teknik og miljø, overfor Ugebladet. Han kan dog ikke oplyse de nærmere omstændigheder for dispensationen.

Afgørelsen betyder, at ejeren af Svendsvej 8A, Claus Matthiesen, nu kan få overført et mindre areal fra sin nabo Jan Klit, der formand for Miljø- og planlægningsudvalget. Med arealoverførsel følger en byggeret på en nu samlet grund på 797 m² samt muligheden for at opføre et hus på op til 159 m² mellem hans eget og Jan Klits hus.

Det har skabt protester fra andre naboer, der har startet en underskriftindsamling, fordi de er imod den fortætning af huse, det giver, og fordi det ifølge naboerne strider mod byplan 6, hvor der er en mindstegrundstørrelse på 1000 m².

"Det er med stor beklagelse, at vi på mail fra Hørsholm Kommune har fået oplyst, at der er givet dispensation fra gældende byplan til arealoverførslen på Svendsvej," meddeler Christian Hvidt på Margrethevej til Ugebladet.

Kammerateri og kreativt

For naboerne var det en højst besynderlig oplevelse, at de inden for en time først fik oplyst, at Hørsholm Kommune igangsatte en uvildig juridisk vurdering hos advokatfirmaet Bech-Bruun for afklare enhver tvivl om kommunens praksis i sager om arealoverførsel, for umiddelbart efter at modtage den nedslående besked om dispensation til, hvad de mener er en yderst tvivlsom arealoverførsel.

"Forbløffende," kalder Christian Hvidt den udvikling på sagen. For resultatet af advokatundersøgelsen er ikke med tilbagevirkende kraft.

I en kommentar på Ugebladets netavis kalder en anden beboer, Jens Poulsen det for yderst arrogant at give denne tilladelse (dispensation) samtidig med man annoncerer en uvildig advokatundersøgelse.

"Sagen lugter langt væk af kammerateri og kreativ tolkning af gældende regler, og passer simpelthen ikke med den ordentlighed, som Hørsholm Kommune bør stå for," skriver Jens Poulsen.

Ingen sammenhæng

Direktør Ole Stilling vil ikke kommentere yderligere på sagen, men han afviser, at der er nogen som helst sammenhæng mellem dispensationen og beslutningen om en advokatundersøgelse.

"Det er direktionen, der har truffet beslutning om en advokatundersøgelse, og dispensationen er en afgørelse i en byggesag, truffet af en byggesagsbehandler," siger Ole Stilling til Ugebladet og henviser til, at sagen på Svendsvej burde have været afgjort for længe siden. Det har ansøgere også et retskrav på.

"Vi er ualmindelig sikre på, at vi overholder Planlovens §19, men når der er kommunalbestyrelsesmedlemmer, der anfægter vores praksis, så er det vigtigt for os at få afklaret om vi overholder loven eller ej," tilføjer Ole Stilling.

Han vil ikke spekulere i, hvad det får af konsekvenser, hvis advokaterne hos Bech-Bruun finder ud af, at Hørsholm Kommune er på gale veje.

"Det er hypotetisk lige nu, og det må vi forholde os til, når det er afgjort," fastslår Ole Stilling.

Publiceret 08 November 2019 18:00