Karen Blixen Museets direktør Elisabeth Nøjgaard havde inviteret to 3. klasser fra Rungsted Skole til fejringen af Rungstedlunds nyrestaurerede park.

Karen Blixen Museets direktør Elisabeth Nøjgaard havde inviteret to 3. klasser fra Rungsted Skole til fejringen af Rungstedlunds nyrestaurerede park. Foto: Annemette Kuhlmann

Parkprojekt fejret:

Nyt liv til Blixens åndehul for krop og sjæl

Rungstedlund har de sidste år restaureret Karen Blixen Museet store park for syv millioner kroner, skænket af Hørsholm Kommune

Af
Morten Timm

Solen skinnede og efterårsvejret viste sig fra sin bedste side, da Karen Blixen Museet sammen med Hørsholm Kommune mandag afsluttede et stort parkprojekt på Rungstedlund.

I 2015 bevilgede Hørsholm Kommune syv millioner kroner til projektet, som siden har betydet et stort løft for museumshavens smukke 30 tønder land.

Det blev fejret ved at plante tre nye træer sammen med to 3. klasser fra Rungsted Skole - ovenikøbet tre nye egetræer dyrket af museets nabo, Arboretet. En Snoeg, en Storkeeg og en Kongeeg.

En økologisk perle med stor biodiversitet og med mulighed for mange naturoplevelser...

Hørsholms borgmester Morten Slotved, der selv har den berømte forfatters have som sit favoritsted, udtrykte glæde over, at kommunen har kunnet bidrage til den fortsatte drift af haven.

"Jeg er stolt over, at Karen Blixens elskede have nu er ført tilbage i hendes ånd og er en økologisk perle med stor biodiversitet og med mulighed for mange naturoplevelser," lød det fra Slotved.

Åndehul for folket

Den kommunale støtte var naturligvis også noget den nye museumsdirektør Elisabeths Nøjgaard takkede for, ligesom hun fortalte historien om 'Blixens Lytterpark' som skulle skabe glæde og være åndehul for krop og sjæl.

For da Karen Blixen forberedte at give naturen her som gave til danskerne skete det gennem crowdfunding i Danmarks Radio i 1958.

Et sted, hvor børn leger tagfat i græsset, unge mennesker kysser hinanden og gamle folk hvile sig i skyggen...

"Blixen bad sine lyttere om hver 1 krone for at sikre naturen, så trækfuglene ikke ville mødes af asfalt og fliser, men af skovbund. Og for at børn og børnebørn af de lyttere, hun talte til, skal kunne gå i den samme lund. For at 'Lytterparken' på Rungstedlund også om 100 år skulle være et sted, hvor børn leger tagfat i græsset, unge mennesker kysser hinanden og gamle folk hvile sig i skyggen. Og for at de alle skal tænke, at her er smukt, og at de er lykkelige," sagde Elisabeth Nøjgaard.

Lyset falder blidt på museumsdirektør Elisabeth Nøjgaard, da afslutningen på det omfattende parkprojekt ved Rungstedlund blev fejret.

Lyset falder blidt på museumsdirektør Elisabeth Nøjgaard, da afslutningen på det omfattende parkprojekt ved Rungstedlund blev fejret. Foto: Annemette Kuhlmann

100.000 besøgende

De syv millioner kroner i parkprojeket er brugt til et smukt dyrehavehegn omkring de store hestefolde, større skovning af kritiske træer, renovering af stierne, oprensning af søer, udskiftning af den karakteristiske hvide bro, et motorvejsskilt til museet samt besøgsregistrering i skoven, der med dugfriske tal viser, at museets Fugleskov er et yndet sted for de lokale med lige knap 100.000 besøgende gennem det seneste år.

"Men vi hylder også de gamle træer her på Rungstedlund. Bøgen, der smukt folder sig ud over Karen Blixens grav, er i dag ca. 300 år gammel og fortæller sin helt egen historie," understregede mueumsdirektøren videre.

Efter træplatningen blev der budt på en flot chokoladekage, lavet af Kagekompagniet i Rungsted, der havde en tegning af en Snogeg på kagen og grønne egeblade på kanten lavet af fondant.

Publiceret 15 November 2019 07:00